spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalize„DNA-ul pădurilor” îngropat de judecătorul Cristi Danileț

„DNA-ul pădurilor” îngropat de judecătorul Cristi Danileț

-

Înființarea prin lege a „DNA-ului pădurilor” ridică probleme de eficiență și funcționalitate. „Nu e nevoie de parchete speciale pentru păduri, copii, magistrați, ci de procurori specializați”, spune judecătorul Cristi Danileț pentru Europa liberă.

- Reclama -

Schimbul de replici dintre liderii PNL și USR pe tema înființării unui așa numit ”DNA al pădurilor” a atins accente contondente după ce guvernul a contestat legea la Curtea Constituțională. Dan Barna acuză executivul că ”protejează mafia pădurilor”, în timp ce Ludovic Orban spune că USR urmărește să ”vândă un slogan”, legea neavând un studiu de impact și va avea efectul pervers de a-i ”scăpa de pedeapsă cel puţin pe toţi cei care au săvârşit infracţiuni silvice, au fost prinşi, li s-au instrumentat dosare de către procurori”.

- Advertisement -

Judecătorul Cristi Danileț spune pentru Europa liberă că o astfel de secție nu-și are rostul și nu va fi funcțională și eficientă în situația în care va fi înființată.

„Parchete separate pentru păduri, pentru copii, pentru magistrați nu au un temei suficient. Altceva trebuie făcut: să fie procurori specializați. Orice parchet din zona muntoasă trebuie să aibă unul, doi procurori care să se ocupe de zona silvică. Spun asta, pentru că trebuie structură teritorială, orice secție specială, orice parchet trebuie să aibă structuri teritoriale, or, noi, în România nu ne permitem să avem o dublare a procurorilor, nu există resursă umană suficientă. Și atunci chiar dacă pe hârtie sună bine, să faci o secție pentru păduri, nu o văd funcțională și eficientă”.

Pe de altă parte, legea nu prevede un termen la care noua Secție ar urma să devină operațională și are o prevedere cel puțin controversată: politiștii judiciari ar urma să fie angajați prin concurs.

- Advertisement -

Cristi Danileț explică pentru Europa liberă că este o mare penurie de polițiști judiciari, procurorii fiind nevoiți să apeleze în continuare la polițiștii din cadrul MAI. ”Procurorul nu acționează singur, este ajutat de poliția judiciară, care nu există la parchete, noi apelăm în continuare, la atâția ani de la așa-numita reformă, la polițiștii din cadrul MAI, polițiilor județene. ”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img