Un tanc cu numere de înmatriculare românești care s-ar afla în Siria a fost mediatizat miercuri pe rețeaua reddit de un anume Barry_Scotts_Cat. Fotografia a strâns sute de comentarii în câteva ore.
Barry_Scotts_Cat nu precizează sursa exactă și nici locația și data fotografiei și nici dacă tancul face parte din trupele regimului Assad sau din cele ale diverselor grupări din opoziție sau din cele afiliate ISIS.
Pe reddit a fost postat și un comentariu și despre un jeep care ar apare în flotila auto a ISIS cu un număr de înmatriculare din Iași. Fotografia a mai apărut pe rețelele de socializare acum câteva luni și nu se poate confirma autencitatea ei. Nici locația acestei fotografii nu este precizată.
Alte comentarii la postare indică că tancul ar fi fost înregistrat, de fapt, în Bulgaria.
Aceste informații apar în contextul mai multor știri publicate în media internațională privind exportul de arme din România în Siria.
Oficialitățile române nu au reacționat încă la aceste informații.
Analiști militari contactați de FLUX 24 au ezitat în a expune un punct categoric de vedere. O informație interesantă furnizată de una din sursele FLUX 24 este cea că fotografiile ar fi fost difuzate de trupele kurde nemulțumite de sprijinul României pentru Turcia și că ar exista varianta că numerele de înmatriculate românești ar fi fost puse pe aceste vehicule.
Țări est-europene, printre și România, au aprobat vânzarea discretă a unor arme în valoare de peste un miliard de dolari în ultimii patru ani către state din Orientul Mijlociu despre care se știe că le livrează apoi în Siria, releva recent o amplă anchetă realizată de o echipă de jurnaliști de investigații, potrivit The Guardian.
Mii de arme de asalt precum AK-47, mortiere, lansatoare de rachete, arme anti-tanc și mitraliere sunt transferate printr-o nouă rută a armelor din Balcani spre Peninsula Arabică și țări de la granița cu Siria.
Există suspiciunea că o bună parte din acest arsenal ajunge în Siria, alimentând războiul civil început în urmă cu cinci ani în această țară, conform anchetei jurnalistice realizate de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).