spot_img
3.8 C
București
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăActualitateDisputa Kosovo-Serbia/ Președintele Serbiei: Este o minciună completă

Disputa Kosovo-Serbia/ Președintele Serbiei: Este o minciună completă

-

Serbia nu va permite uciderea și expulzarea sârbilor din Kosovo și Metohija, precum și evenimente ca cele din timpul pogromurilor anti-sârbe din 2008, a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, în urma unei reuniuni a Consiliului Național de Securitate.

- Reclama -

„Serbia nu va permite uciderea și expulzarea poporului sârb din Kosovo și Metohija, precum cele care s-au întâmplat adesea în 2008”, a spus Vucic în timp ce s-a adresat națiunii după o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Națională, convocată în legătură cu o agravare a situației din Kosovo. Vucic a spus că Belgradul, în lumina unei agravări din Kosovo, a luat anumite măsuri cu privire la forțele armate sârbe. Măsurile sunt strict secrete și nu vor fi dezvăluite.

Vucic a spus că din cei 9.000 de proprietari de mașini din Kosovo doar 3 au fost de acord cu schimbarea plăcuțelor de înmatriculare. În acest sens, țările Quinta (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia) au transmis Serbiei un document care conținea o declarație convenită cu UE în sensul că „Pristina are un drept legitim” asupra propriilor numere de înmatriculare auto.

„Aceasta este o minciună completă”, a subliniat liderul sârb.

Vucic a citit toate clauzele acordurilor dintre Belgrad și Pristina privind numerele de înmatriculare ale mașinilor și a reamintit încă o dată că nu au existat acorduri privind înlocuirea plăcuțelor sârbești cu cele din Kosovo.

„Dar nu le pasă. Ei cred că își pot lua această libertate. Și fac asta”, a spus Vucic.

Liderul sârb a amintit, de asemenea, că Pristina nu avea dreptul să creeze o armată conform tuturor documentelor internaționale.

Liderul sârbilor din Kosovo și Metohija, Goran Rakic, a spus că, dacă Pristina va acționa sârbii vor bloca toate intrările și ieșirile din Kosovo.

Anterior, premierul nerecunoscutului Kosovo, Albin Kurti, a declarat că procesul de înlocuire a documentelor sârbe și a plăcuțelor de înmatriculare ale vehiculelor va trebui finalizat până pe 31 octombrie, sfidând solicitările țărilor Quinta (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia) pentru amânarea cu zece luni a interzicerii plăcuțelor de înmatriculare sârbe în Kosovo și a Metodelor.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img