spot_img
17.4 C
București
joi, octombrie 6, 2022
AcasăActualitateDispeceratul Energetic Național: Mulți români vor fi obligați la iarnă să se încălzească...

Dispeceratul Energetic Național: Mulți români vor fi obligați la iarnă să se încălzească cu curent electric

-

Scăderea consumului de energie electrică în România în iarna care vine, față de cel din sezonul rece trecut, va fi de numai circa 0,7%, inclusiv din cauza problemelor sistemelor centralizate de termoficare pentru populație, care îi vor obliga pe mulți români să se încălzească cu curent electric, estimează Dispeceratul Energetic Național (DEN) din cadrul operatorului de transport și sistem de energie electrică Transelectrica conform Profit.ro.

″Pentru estimarea consumului brut de energie electrică al țării aferent perioadei 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, DEN a considerat un scenariu acoperitor, cu temperaturi în jurul mediilor lunare multianuale. Totodată, s-a ținut cont de scăderea consumului brut de energie electrică din prima jumătate a acestui an, de circa 5% față de aceeași perioadă a anului precedent. În același timp au fost luate în considerare și disfuncționalitățile inerente din rețeaua de termoficare a municipiului București și a altor orașe, care vor conduce la utilizarea surselor de încălzire pe bază de energie electrică, ceea ce se va reflecta într-o creștere a consumului de energie electrică. În aceste condiții, consumul intern brut prognozat de DEN este în medie cu circa 0,7% mai mic decât cel înregistrat în perioada 01.11.2021 – 31.03.2022″, se arată într-un document analizat de Profit.ro.

Acolo se mai atrage atenția că, în perioada de iarnă, pot avea loc disfuncționalități în rețeaua de transport de gaze naturale, respectiv scăderea presiunii, fie din cauza creșterii consumului casnic pe fondul temperaturilor scăzute, fie din lipsa unor cantități suficiente de gaze din import, situație care poate conduce la reducerea producției de energie electrică în termocentralele cu funcționare pe gaze naturale.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Scandalul banderolelor LGBTQ la Mondialul din Qatar: Serbia, Croația, Portugalia și...

0
Căpitanul selecționatei de fotbal a Serbiei, Dušan Tadić nu va purta banderola de căpitan în culorile curcubeului la proximul Campionat Mondial din Qatar, a...