spot_img
8 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAnalizeDISCURSUL ȘEFULUI CASEI ALBE DESPRE TERORISM: “În ton şi în substanţă, discursul...

DISCURSUL ȘEFULUI CASEI ALBE DESPRE TERORISM: “În ton şi în substanţă, discursul lui Obama a fost un eşec total”

-

Preşedintele Obama s-a adresat duminică naţiunii, din Biroul Oval al Casei Albe, decor rezervat subiectelor majore şi ocaziilor solemne. Liderul american, aflat spre sfârşitul ultimului său mandat a vorbit, vreme de 13 minute, despre „noua fază” în care intră încleştarea cu terorismul internaţional după atrocităţile de la Paris şi masacrul de la San Bernardino, transmite RFI. 

- Reclama -

Solemnitate şi oră de vârf, duminică seara, pentru a anunţa, în esenţă, că lupta contra flagelului terorist se intensifică fără modificări esenţiale.

“Vom distruge ISIS şi orice altă organizaţie care încearcă să ne lovească. Vom învinge nu cu vorbe mari, sau abandonându-ne valorile, sau cedând spaimelor, ci acţioninând cu forţă, hotărât, neobosit şi utilizând toate aspectele puterii americane” a repetat şeful Casei Albe, care a reamintit liniile de forţă ale acţiunii americane în Siria şi Irak.

“Nu trebuie să ne lăsăm atrasi, încă o dată, într-un lung şi costisitor război terestru în Irak sau Siria. Strategia pe care o urmăm acum, raiduri aeriene, forţe speciale şi colaboararea cu elemene locale care luptă pentru a recâştiga controlul asupra propriei ţări, acestea sunt componentele strategiei care va duce la o victorie durabilă”.

Preşedintele a reamintit că SUA doresc închiderea frontiere turco-siriene, şi depun toate eforturile pentru găsirea unei soluţii negociate a războiului civil din Siria. El a mai anunţat că se vor lua măsuri suplimentare pentru obstrucţionarea comunicaţiilor şi operaţiunilor financiare ale organizaţiei teroriste Stat Islamic.

“Acum, când dezbatem măsurile pe care eu, şi preşedintii ce-mi vor urma, trebuie să le luăm pentru siguranţa ţării, nu trebuie să uităm ce ne face deosebiţi, nu trebuie să uităm că libertatea e mai puternică decât fricac, a avertizat şeful Casei Albe. “Faptele unei minorităţi criminale nu trebuie să provoace dezbinare internă. Ele nu reflectă, a considerat Barack Obama, valorile majorităţii musulmanilor, care joacă şi vor juca un rol important în societatea  americană. Radicalizarea e un pericol real, dar răspunsul trebuie să vină într-un climat de armonie socială şi prin intervenţia în primul rând a liderilor politici şi religioşi ai comunităţii islamice“.

Preşedintele nu a ezitat să pună în discuţie, în acest context, problema controversată a accesului la arme de foc. Restricţii de bun simţ în această sferă sunt, mai mult decât oricând, o chestiune de siguranţă naţională.

“În ton şi în substanţă,  discursul a fost, cred, un eşec total. La nivelul strategiei de pe teren nu a anunţat nimic nou care să ne dea speranţa că lucrurile vor merge mai bine” a opinat comentatorul politic Charles Krauthammer, care exprimă un punct de vedere răspândit la dreapta spectrului politic.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img