spot_img
25.3 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăAnalizeDISCURSUL ȘEFULUI CASEI ALBE DESPRE TERORISM: “În ton şi în substanţă, discursul...

DISCURSUL ȘEFULUI CASEI ALBE DESPRE TERORISM: “În ton şi în substanţă, discursul lui Obama a fost un eşec total”

-

Preşedintele Obama s-a adresat duminică naţiunii, din Biroul Oval al Casei Albe, decor rezervat subiectelor majore şi ocaziilor solemne. Liderul american, aflat spre sfârşitul ultimului său mandat a vorbit, vreme de 13 minute, despre „noua fază” în care intră încleştarea cu terorismul internaţional după atrocităţile de la Paris şi masacrul de la San Bernardino, transmite RFI. 

Solemnitate şi oră de vârf, duminică seara, pentru a anunţa, în esenţă, că lupta contra flagelului terorist se intensifică fără modificări esenţiale.

- Advertisement -

“Vom distruge ISIS şi orice altă organizaţie care încearcă să ne lovească. Vom învinge nu cu vorbe mari, sau abandonându-ne valorile, sau cedând spaimelor, ci acţioninând cu forţă, hotărât, neobosit şi utilizând toate aspectele puterii americane” a repetat şeful Casei Albe, care a reamintit liniile de forţă ale acţiunii americane în Siria şi Irak.

“Nu trebuie să ne lăsăm atrasi, încă o dată, într-un lung şi costisitor război terestru în Irak sau Siria. Strategia pe care o urmăm acum, raiduri aeriene, forţe speciale şi colaboararea cu elemene locale care luptă pentru a recâştiga controlul asupra propriei ţări, acestea sunt componentele strategiei care va duce la o victorie durabilă”.

- Advertisement -

Preşedintele a reamintit că SUA doresc închiderea frontiere turco-siriene, şi depun toate eforturile pentru găsirea unei soluţii negociate a războiului civil din Siria. El a mai anunţat că se vor lua măsuri suplimentare pentru obstrucţionarea comunicaţiilor şi operaţiunilor financiare ale organizaţiei teroriste Stat Islamic.

“Acum, când dezbatem măsurile pe care eu, şi preşedintii ce-mi vor urma, trebuie să le luăm pentru siguranţa ţării, nu trebuie să uităm ce ne face deosebiţi, nu trebuie să uităm că libertatea e mai puternică decât fricac, a avertizat şeful Casei Albe. “Faptele unei minorităţi criminale nu trebuie să provoace dezbinare internă. Ele nu reflectă, a considerat Barack Obama, valorile majorităţii musulmanilor, care joacă şi vor juca un rol important în societatea  americană. Radicalizarea e un pericol real, dar răspunsul trebuie să vină într-un climat de armonie socială şi prin intervenţia în primul rând a liderilor politici şi religioşi ai comunităţii islamice“.

Preşedintele nu a ezitat să pună în discuţie, în acest context, problema controversată a accesului la arme de foc. Restricţii de bun simţ în această sferă sunt, mai mult decât oricând, o chestiune de siguranţă naţională.

“În ton şi în substanţă,  discursul a fost, cred, un eşec total. La nivelul strategiei de pe teren nu a anunţat nimic nou care să ne dea speranţa că lucrurile vor merge mai bine” a opinat comentatorul politic Charles Krauthammer, care exprimă un punct de vedere răspândit la dreapta spectrului politic.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img