Națiunilor occidentale care susțin Kievul le va fi din ce în ce mai dificil să mențină unitatea în cazul în care conflictul din Ucraina nu se încheie curând, afirmă Joshua C. Huminski, directorul Centrului Mike Rogers pentru Informații și Afaceri Globale la Centrul pentru Studiul Președinției și Congresului, în The Hill din Washington.
„Menținerea unității europene și aliate în fața condițiilor existente devine din ce în ce mai dificilă din cauza factorilor multipli, interrelaționați”, scrie el. „Fiecare parte pare să aibă o definiție diferită a unui rezultat satisfăcător. Pentru Statele Unite și Regatul Unit, este orice definește Kievul pentru sine. Pentru statele baltice, care au avertizat de multă vreme asupra ambițiilor teritoriale ale Rusiei, nimic mai puțin decât o catastrofa va fi victoria Rusiei, înfrângerea este acceptabilă (orice ar arăta Franța și Germania par dornice să rezolve situația rapid și diplomatic și sunt mai înclinate să evite o înfrângere umilitoare pentru [președintele rus Vladimir] Putin și Rusia”.
Potrivit lui Huminski, dacă iarna viitoare în Europa se dovedește a fi „un sezon rece și aspru, presiunea de a reangaja energia rusă ar putea deveni semnificativă”.
Germania, care se îndreaptă către o recesiune economică, ar putea să-și piardă „dorința de a suporta și de a susține o astfel de durere economică” de dragul sprijinirii Ucrainei, iar alegerile din Italia din septembrie ar putea fi un indicator al schimbării stărilor de spirit în Europa, a menționat el, adăugând că, dacă conflictul se oprește, dar nu se termină, „menținerea acestei unități pe distanțe lungi se va dovedi dificilă având în vedere dinamica internă a statului național”.
„Asta este ceea ce unii analiști bănuiesc că Putin spera să obțină: să tragă conflictul cât mai mult posibil pentru a crea și exploata goluri în sprijinul Occidentului pentru Ucraina. Cu cât conflictul se prelungește, cu atât costul politic și economic este mai mare și apariția a altor probleme mai presante si cu atât este mai mare probabilitatea ca Rusia să-și atingă obiectivele <…> indiferent de cost”, a scris el. „Un conflict deschis va duce cu siguranță la erodarea sprijinului occidental pentru război, mai ales pe măsură ce apar alte presiuni”, mai spune el.