”Diplomatul român” din afacerea Pangolin, ”gazda” coronavirusului, ascuns din noiembrie anul trecut

0
369

Oamenii de știință par să fi găsit veriga lipsă din lanțul de transmitere a virusului corona. Ar fi pangolinul, unul dintre cele mai traficate mamifere ale planetei, specie pe care de dispariție. Sunt considerați delicatesă, carnea lor valorând până la 1.000 de dolari pe piața neagră. Și profesorul Alexandru Rafila a vorbit public de rolul pangolinului în propagarea COVID-19, el afirmând că de la liliac virusul s-ar fi propagat prin ”gazda” pangolin.

Interesant este că anul trecut o afacere cu pangolin l-a avut drept protagonist pe un diplomat român. Afacerea citată de Radio France Internationale a fost prezentată în România de FLUX 24.

De la momentul apariției știrii în noiembrie și relatată de FLUX 24 nici o oficialitate din România nu a comentat afacerea pangolinului. Povestea a fost îngropată.

Nu se cunosc oficial câte transporturi cu pangolin s-au realizat efectiv către România.

RELATAREA FLUX 24 DIN NOIEMBRIE ANUL TRECUT CITÂND RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

Un transport de peste 1.200 de kilograme de solzi de pangolin, în valoare de circa 1,5 milioane de euro, a fost descoperit de vameşii turci pe aeroportul din Istanbul. Încărcătura plecase din oraşul congolez Goma şi urma să ajungă în România via Istanbul, iar pe aeroportul din Kinshasa a fost îmbarcată în locul unui transport declarat de mobilă.

Potrivit relatării RFI, un bărbat s-a prezentat la biroul vamal de pe aeroportul internaţional din Kinshasa. Acest bărbat, care lucra pentru o agenţie de turism, a pretins că acţionează în numele unui presupus diplomat român aflat la sfârşit de mandat. Lucru straniu, notează RFI, mandatul certificat folosit de pretinsul diplomat român fusese semnat la Luanda, în Angola (România nu are ambasadă în RD Congo şi reprezentarea diplomatică şi consulară a României în RD Congo este asigurată de ambasada României în Angola n.red).

Anchetatorii congolezi au fost sesizaţi de către biroul turc de la Interpol şi au interpelat astfel mai mulţi agenţi din cadrul serviciului vamal de pe aeroportul Kinshasa, vămilor, Oficiului congolez de control şi serviciilor de mediu.

Conform informaţiilor RFI, alţi angajaţi din cadrul aceloraşi servicii au fost arestaţi cu câteva săptămâni în urmă într-un alt caz de trafic cu solzi de pangolin şi colţi de fildeş care aveau ca destinaţie Japonia şi Vietnam.

Pangolinii sunt vânaţi pentru carnea şi solzii lor în Asia şi Africa, traficul fiind alimentat în special de cererea din China şi Vietnam, potrivit organizaţiilor pentru drepturile animalelor. În timp ce carnea de pangolin este considerata o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradiţională chineză pentru tratarea unor afecţiuni, printre care astmul şi artrita.