spot_img
31.1 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasămediuDin cine a citat Udrea la finalul discursului din Parlament

Din cine a citat Udrea la finalul discursului din Parlament

-

Elena Udrea și-a încheiat discursul de luni seară din Parlament citând din Friedrich Gustav Emil Martin Niemöller,  un pastor luteran german cunoscut pentru vederile sale antifasciste, fiind unul dintre puțini reprezentanți ai rezistenței germane.

- Reclama -

CITATUL: „Când naziștii au venit după comuniști, eu n-am scos o vorbă. Eu nu eram comunist. Când ei i-au arestat pe social-democrați, eu am tăcut. Eu nu eram social-democrat. Când ei au venit după sindicaliști, eu nu am protestat. Eu nu eram membru al sindicatelor. Când ei au venit după evrei, eu nu m-am revoltat. Eu nu eram evreu. Când ei au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”

- Advertisement -

Friedrich Gustav Emil Martin Niemöller  a fost arestat de regimul nazist și închis, în perioada 1937 – 1945, la Lagărul de concentrare Sachsenhausen și la cel de la Dachau. După eliberare, și-a exprimat regretul că nu a făcut mai mult pentru ajutorarea victimelor nazismului. Din acest motiv, a fost unul dintre inițiatorii actului Stuttgarter Schuldbekenntnis („Declarația de vinovăție de la Stuttgart„), publicată la 19 octombrie 1945, prin care Biserica Evanghelică Germană recunoaște că nu și-a manifestat nicio opoziție față de regimul lui Hitler. A denunțat Războiul din Vietnam și a purtat o campanie intensă în favoarea dezarmării nucleare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img