spot_img
32.8 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăAnalizeDiaspora, Iohannis și "ciuma roșie"

Diaspora, Iohannis și „ciuma roșie”

-

Ion Cristoiu:  Un posibil paradox: Iohannis  şi Barna să ajungă la mâna „ciumei roşii”

Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat pentru MEDIAFAX că prezenţa la urne, în ţară, la primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, va fi crucială pentru a stabili cine va intra în turul al II-lea, şi nu exclude ca toate calculele de până acum să fie răsturnate, iar PSD să aibă un rol-cheie.

- Reclama -

” Cifrele de acum se pot dubla deoarece e de presupus în stil românesc, că şi ei sunt români că se vor duce mulţi în ultima zi. În consecinţă cea mai mare cifră de voturi în diaspora a fost la alegerile europarlamentare din 26 mai, 375.000, aproape 380.000. Deja s-a trecut de 250.000 după două zile, deci ne putem aştepta la 400.000 dacă nu chiar la o jumătate de milion. Desigur, prin raportare la cele trei zile şi la numărul uriaş de 4 milioane de români din diaspora e puţin şi arată că s-a supraestimat din acest punct de vedere tema <diaspora moare ca să voteze şi nu i se dă voie>. Totuşi sunt trei zile, normal ar fi fost să fie cel puţin 3 milioane, pentru că după trei zile şi cu atâtea secţii şi cu atâta campanile te-ai aştepta să vină să voteze şi italienii şi englezii pentru noi, de dragul de a vota. Deci din acest punct de vedere ar trebui să discutăm după alegeri şi să aşezăm la proporţiile fireşti, normale, fenomenul diaspora”, a explicat analistul politic, pentru MEDIAFAX.

Ion Cristoiu a explicat de ce ar trebui ca prezenţa românilor din ţară să ne ţină mâine cu sufletul la gură şi cum aceste date vor stabili cine se va alinia la start pentru turul al II-lea.

“Anul acesta avem o situaţie deosebită prin raportare la prezenţa din România. Noi avem un candidat, Klaus Iohannis, care indiferent de ce i se spune în sondaje, va intra în turul al II-lea, şi avem până la ora actuală trei candidaţi umăr la umăr pentru locul 2 Viorica Dăncilă, Dan Barna şi Mircea Diaconu. Aşadar, ceea ce se întâmplă acum în diaspora ne atrage atenţia că fenomenul de mâine, de duminică, care ar trebui urmărit cu sufletul la gură va fi prezenţa la vot în România. Dacă prezenţa va fi la nivelul europarlamentarelor, în jur de 51-52%, există şanse uriaşe să intre în turul al II-lea sau Viorica Dăncilă sau Mircea Diaconu. Eu cred că până la urmă Viorica Dăncilă deoarece procentajul mic obţinut de stânga, de Viorica Dăncilă şi de Mircea Diaconu în diaspora ar fi echilibrat aici.

Dacă este sub 50%, indiscutabil intră în turul al II-lea Dan Barna”, a susţinut jurnalistul.

Ion Cristoiu a arătat şi de ce fenomenul Dan Barna în rândul diasporei şi voturile românilor din străinătate se duc cu precădare către candidatul USR-PLUS, şi nu către Iohannis.

“Teoretic, diaspora ar trebui să se împartă. Unii cu Klaus Iohannis, alţii cu Dan Barna. S-a ivit însă un fenomen pe care mi l-a dezvăluit mie personal, într-o discuţie în seara aceasta cu un tefelist, cu un antipesedist înrăit. L-am întrebat cu cine va vota şi mi-a spus că votează cu Dan Barna în primul tur şi cu Klaus Iohannis în turul al II-lea. Şi l-am întrebat de ce cu Barna şi mi-a explicat pentru ca PSD să nu intre în turul al II-lea deoarece, dacă nu intră, se dizolvă. E foarte important acest slogan aruncat de Dan Barna, destul de deştept, care este folosit în străinătate. Cei de dreapta, care se duc la vot, nu-I dau votul cu precădere lui Klaus Iohannis, fiind sigur că Iohannis câştigă, ci i-l dau lui Dan Barna. Asta este noutatea acestei prezenţe. I-l dau lui Dan Barna ca să intre în turul al II-lea. Şi s-ar putea ca în străinătate să nu mai avem un raport normal între cei care îl votează pe Klaus Iohannis şi cei care îl voteză pe Dan Barna, ci cu precădere cei dreapta să fie cu Dan Barna şi cei de stânga cu Viorica Dăncilă. În cazul Vioricăi Dăncilă, am înţeles că estimările sunt că intră în lotul <şi alţii>”, a spus analistul politic.

Ion Cristoiu a mai declarat că paradoxul pe care şi-l doreşte este ca Iohannis să ajungă preşedinte cu votul <<ciumei roşii>>, aşa cum este etichetat PSD de adversarii săi politici.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...