Dan Mușetoiu a fost coordonatorul și editorul variantei românești a siteului Russia Today, considerat unul din mijloacele propagandei rusești. El s-a retras din această afacere și a creat un site personal pe care analizează schimburile de replici între propaganda rusă și cea românească pornind de la acuzațiile făcute zilele trecute de Sputnik, principalul mijloc de propagandă al Moscovei.
Dan Mușetoiu a lucrat în trecut pentru mai multe televiziuni din România.
RELUĂM INTEGRAL FĂRĂ ALTE COMENTARII ANALIZA LUI DAN MUȘETOIU:
Nici nu s-a lansat de-a binelea LARICS – Laborator de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică – că a şi căpătat ceea ce-şi dorea: un război informaţional cu Sputnik.
Eu, ca om care a funcţionat în ambele tabere ale propagandei, imparţial ca tot românul, mă bucur de pe margine de beneficiile acestei conflagraţii de pe net.
Ce ştim de la LARICS?
Că este „o sursă și o resursă unică pentru decidenți politici, presă de specialitate, cercetători interesați de fenomen, studenți etc. „
Ce aflăm de la Sputnik?
Că LARICS este „o structură cu scopuri îngrijorătoare, o ţesătură de personaje cu legături în serviciile secrete, care au firme puternice şi funcţii importante”.
Ce concluzii tragem prin alăturarea celor două puncte de vedere?
Eu cred că avem de-a face cu doi actori ipocriţi.
Să mă explic:
1. Sputnik arată cu degetul către LARICS pe care îl acuză că beneficiază de sprijinul unor personaje cu firme puternice şi funcţii importante. Păi acelaşi lucru se poate spune şi despre Sputnik: finanţată direct de statul rus (firmă importantă, oligarhi şmecheri), sprijinită de un om cu funcţie importantă (aka Putin himself). Legături cu serviciile secrete? Păi ce, Sputnik n-are? Bine, nu cu serviciile noastre, ci cu ale lor, dar tot servicii se cheamă că sunt.
2. LARICS zice că e „sursă şi resursă unică” pe tema războiului informaţional. Bănuiesc că expresia a fost introdusă în statutul oengeului de Dan Dungaciu sau Iulian Chifu, că pe Bogdan Ficeac îl ştiu, e om cu bun simţ, n-ar fi susţinut o astfel de exprimare. Adică fix de personajele care au cheltuit aiurea fondurile SIE pe Republica Moldova ani în şir. Cu rezultate zero. Şi care acum vor să acceseze şi niscaiva fonduri NATO care s-au mutat de curând pe plaiuri mioritice.
Deci, din punctul meu de vedere, vorbim de două entităţi ipocrite.
Dar, să ne înţelegem, asta nu mi se pare că ar fi ceva în neregulă.
Orice om, cu un spirit de observaţie cât de cât treaz, vede că pe net (cel puţin pe net) s-a dezlănţuit un Război Rece în adevăratul sens al expresiei. Aşa că de ce să ne mirăm că au apărut şi profitorii Războiului Rece?
Profitori pe care îi regăsim, ca şi înainte de anii 1990, în zone cât se poate de clar definite: propagandă, industrie de armament, servicii secrete. Ăştia au făcut bani atunci, fac bani şi acum. Pentru că e nevoie de ei, şi de o parte, şi de alta.
Sau, cum s-ar traduce într-un meme de facebook pentru şomeri, orice criză aduce cu ea şi o oportunitate.
Keep în touch!