spot_img
9.2 C
București
luni, februarie 26, 2024
AcasăhighlightDezvăluirile jurnalistului maghiar care în vara lui 1989 a realizat celebrul interviu...

Dezvăluirile jurnalistului maghiar care în vara lui 1989 a realizat celebrul interviu cu Laszlo Tokes

-

Nici după 25 de ani nu e clar ce manevre politice au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu. Jurnalistul canadian de origine maghiară, Arpad Szöczi, încearcă să aducă noi informaţii, spune Deutsche Welle, care prezintă mărturia acestuia:

Interviul lui Tokes, în vara lui 1989 la televiziunea maghiară

- Advertisement -

Unul dintre puţinii care ridicaseră vocea împotriva lui Ceauşescu era pastorul reformat Laszlo Tökes din Timişoara. În calitate de membru al minorităţii maghiare din România, acesta critica în special aşa-numita sistematizare a ţării. Ceauşescu avea de gând să distrugă în jur de 7.000 de sate, pentru a construi în loc uriaşe centre agrare. Oamenii urmau să fie strămutaţi şi înghesuiţi în apartamente de blocuri, iar baza culturală şi materială a populaţiei rurale urma să fie distrusă complet. Tökes şi-a dat seama rapid că această măsură ar pune în pericol minoritatea maghiară, astfel încât a început să vorbească despre acest subiect în timpul predicilor. Dar şi-a exprimat nemulţumirea şi în faţa a doi jurnalişti canadieni, într-un interviu acordat acestora în mare secret; interviu, care a fost difuzat la o televiziune din Ungaria, în vara anului 1989.

Interviul cu Tökes a fost organizat de jurnalistul canadian de origine maghiară Arpad Szöczi. În cartea sa, “Timişoara – adevărata poveste din spatele Revoluţiei Române”, Szöczi încearcă să desluşească evenimentele legate de Tökes. Cartea a fost publicată deja în limbile engleză şi maghiară, cea de-a treia ediţie urmând să apară în limba română şi să fie prezentată la Timişoara. În România, cartea ar putea genera controverse. După ani de cercetări în arhivele serviciilor secrete române şi ungare, autorul a găsit informaţii senzaţionale, făcute publice în premieră: Ceauşescu ar fi ordonat amplasarea unor rachete în vestul României îndreptate spre Ungaria, pentru a riposta împotriva unui eventual atac din partea ţării vecine.

- Advertisement -

Rachetele chinezești ale lui Ceaușescu

Szöczi, care trăieşte acum la Berlin şi povesteşte întâmplările în calitate de jurnalist DW, intră în detalii: „Aceste informaţii despre rachetele cu pricina au fost notate de un ofiţer al serviciilor secrete ungare şi confirmate de fostul premier al Ungariei, Miklos Nemeth“. Conform informaţiilor serviciilor secrete ungare, ar fi fost vorba despre şapte rachete de fabricaţie chineză, pe care România le-ar fi achiziţionat prin intermediari arabi. Ţelul lor ar fi fost centrala nucleară de la Paks. Nemeth, prim- ministru al Ungariei în perioada 1988 -1990 şi una dintre figurile politice de seamă care au dus la căderea Cortinei de Fier, a confirmat, într-un interviu cu Szöczi, că bombardarea centralei nucleare de la Paks ar fi rezultat într-o catastrofă mai mare decât dea de la Cernobâl, din 1986. Nemeth, împreună cu conducerea Poloniei de la acea vreme şi cu şeful de stat şi de partid al Uninii Sovietice, Mihail Gorbaciov, au discutat despre modalităţile de a-l da jos pe Ceauşescu. Nemeth a legătura şi cu generalul Victor Stănculescu, cel care a jucat un rol central în căderea lui Ceauşescu.

Agenţi secreţi unguri, trimişi în România

Cercetările autorului aduc la lumină şi alte detalii, confirmate de Nemeth. Printre acestea, faptul că serviciile secrete ungare ar fi trimis zeci de agenţi în România în 1989, unii dintre aceştia având atribuţia de a-l proteja pe Tökes.

Interesant este şi că Szöczi nu a găsit în arhivele Securităţii nicio informaţie în acest sens. Acţiunile Securităţii, care îl priveau pe Tökes, erau atât de secrete, susţine autorul, încât ele nici măcar nu se consemnau. “Nu apare niciun cuvânt despre cei patru mascaţi dotaţi cu cuţite care l-au atacat pe Tökes în 2 noiembrie 1989 şi se poate trage concluzia că erau agenţi români”, e de părere Szöczi.

Ediţia cărţii în limba română va fi publicată în prezenţa lui Arpad Szöczi la Timişoara, pe 19 decembrie. Acelaşi oraş în care cu 25 de ani în urmă începuse revoluţia sângeroasă pentru îndepărtarea dictaturii comuniste. Numai aici au murit zeci de oameni sub focul gloanţelor Securităţii. La nivel naţional şi-au pierdut viaţa peste 1.000 de persoane. În 22 decembrie, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fugit din Bucureşti cu un elicopter. Au fost prinşi în aceeaşi zi şi executaţi pe 25 decembrie.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img