Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, acolo unde Laura Codruţa Kovesi şi-a dat celebrul doctorat acuzat de plagiat, are în biografie foarte multe lucruri controversate. După ce a trecut pe la PDL şi PSD, Pirtea este acum pe poziţia 1 la Camera Deputaţilor în Timiş din partea PNL. După retragerea lui Vasile Blaga el vrea poziţia nr.1 la Senat.
Marilen Pirtea este în topul celor mai bogaţi rectori. Are un teren intravilan de 553 mp si unul extravilan de 10 000 mp, 2 apartamente si o casă, maşini de lux şi un salariu de peste 10.000 de euro. Potrivit declaraţiei sale de avere, în 2011, încasa 195.000 de lei din fonduri structurale.
In 2008, PDL-ul il accepta fara a fi membru in Biroul Politic Judetean Timis, fiind ajutat in felul acesta sa devina rector UVT. Dupa ce devine rector le intoarce spatele celor din PDL. Dupa esecul de candidatura cu PSD din 2014 (pe locul vacantat in urma plecarii lui Grapini ca europarlametar) si ulterior castigarea alegerilor de catre Klaus Iohanis, intoarce spatele PSD si se lipeste de Blaga, dar nu vine deloc la partid, desi declara peste tot ca va candida in 2016 cu PNL.
Presa a afirmat că acesta se lauda ca ar fi nepotul lui Vasile Blaga, dar FLUX 24 nu a putut avea confirmarea acestei informaţii. Singurul lucru cert este că Pirlea are rude in satul de origine al lui Blaga.
Dupa Colectiv, acesta merge la Bucuresti si insista pe langa Blaga sa il puna ministru la educatie. Blaga se rasteste la el si ii spune ca acum trebuie doar tehnocrati, nu membrii de partid, la care el spune ca nu e membru, e doar tehnocrat. Blaga ramane blocat!!!
Formeaza el cu prorectorul lui Madalin Bunoiu, cica „Comisia de Guvernanta Academica” (for ce nu exista in nici un statut ca structura interna in PNL), autointitulandu-se presedinte :), iar cand participa la intruniri mari se prezenta in aceasta postura desi nu a organizat nici o singura intalnire sau conferinta pe acest domeniu. PNL are comisie de educatie unde Raluca Turcan este presedinte.
Septembrie 2016 – incepe sa vina la sedintele de partid ale PNL ca au inceput sa se discute listele. La o sedinta in care declara Robu ca e bine sa candideze, vechiul liberal Coifan Viorel ii spune ca trebuie sa isi clarifice problema daca este sau nu membru. La aceasta el spune ca da, cu siguranta, dar ca acum nu se gaseste nici o adeziune din 2008, insa face alta. Asadar, contrar prevederilor statutare ce cer minim 6 luni pentru a putea candida, el semneaza adeziune la PNL la final de septembrie. Unii din PSD sustin ca au copie dupa adeziunea lui cu PSD din 2014.
Puternic sustinut si de presedintele PDL Timis , Constantin Ostaficiuc, Marian Pirtea a fost si “copilul de suflet” al fostului rector Ioan Talpos, desi acesta a activat dintotdeauna in PSD, scria presa locală din Timişoara.
O altă „proptea” a lui Pirtea fiind şi faptul că dumnealui a fost, la vremea facultăţii, coleg de cămin cu deputatul Sorin Grindeanu, actualmente lider al PSD Timiş şi preşedinte al CJ.
La rândul său, Sorin Grindeanu este un apropiat al lui Victor Ponta încă de pe vremea când erau amândoi în Tineretul Social Democrat, lucru care l-a făcut să ajungă secretar general al PSD şi mai apoi ministrul comunicaţiilor.
Zice lumea că Grindeanu l-ar fi prezentat pe Pirtea lui Victor Ponta drept viitorul primar al Timisoarei, Pirtea devenind astfel candidatul PSD pentru alegerile parţiale din colegiul 3 Timisoara după retragerea Mariei Grapini din acest post pentru a candida la Parlamentul European, mai afirma presa din Timişoara.
Pirtea a fost unul din beneficarii legii data de guvernul Ponta, in mandatul lui Remus Pricopie si al lui Mihnea Costoiu, cand a modificat legea educatiei astfel incat rectorii isi pot pastra functiile pe viata, daca sunt suspendati sau se autosuspenda cateva zile din mandat.