spot_img
25.5 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăDezvaluiriDEZASTRU PENTRU MERKEL: Creștin democrații au pierdut majoritatea în Bavaria după 41...

DEZASTRU PENTRU MERKEL: Creștin democrații au pierdut majoritatea în Bavaria după 41 de ani

-

Uniunea Creștin Democrată (CSU) a pierdut duminică majoritatea absolută în Bavaria pe care o deținea din 1957. 35,5% (minus 12,2 procente față de 2013) a obținut partenerul de coaliție al CDU, creștin democrații cancelarului Merkel. Ecologiștii ar fi obținut 18,5 % (plus 9,9%), indică exit polurile. AfD, naționaliștii, ar fi obținut 11 procente la prima lor participare electorală în acest land, iar SPD, social-democrații, 10,5- jumătate față de acum 5 ani. Liberalii au obținut 5%.

- Reclama -

Rezultatul scrutinului riscă să declanşeze o criză profundă în cadrul CSU – al cărei preşedinte este controversatul ministru de interne Horst Seehofer – şi ar putea avea efecte asupra executivului fragil de la Berlin.În două săptămâni, alte alegeri regionale, anume cele din Hesse, se anunţă foarte strânse, de această dată pentru partidul de centru-dreapta al Angelei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), care guvernează landul împreună cu ecologiştii.

Cele două scrutine ”vor afecta politica naţională şi, în consecinţă, reputaţia cancelarului”, a avertizat deja preşedintele Camerei Deputaţilor, Wolfgang Schäuble, unul dintre fidelii Angelei Merkel.

Aflat la conducerea primei economii europene de 13 ani, cancelarul are o poziţie slăbită în ţară după alegerile legislative din 24 septembrie, care au fost marcate de ascensiunea partidului de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD). Ascensiunea acestuia a fost favorizată de sosirea a peste un milion de refugiaţi între 2015 şi 2016, chiar dacă politica germană privind migraţia a fost mult mai restrictivă de atunci. A fost nevoie de şase luni ca Angela Merkel să formeze un guvern, cu un SPD în plină criză şi reticent de a se angaja într-o nouă mare coaliţie comenta RFI.

Un sondaj publicat joi arată amploarea nemulţumirii germanilor faţă de acest guvern condus de Angela Merkel. Barometrul televiziunii publice ARD creditează coaliţia CDU/CSU cu mai puţin de 26% din sufragii. În alegerile legislative, cele două partide acumulaseră aproape 33%.

SPD continuă să scadă în preferinţe alegătorilor cu 15%, devenind al patrulea partid la nivel naţional, după AfD (16%) şi Verzii (17%).

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...