spot_img
3.7 C
București
sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAnalizeDezastru în UK: Ministrul finanțelor a anunțat reduceri de cheltuieli publice și...

Dezastru în UK: Ministrul finanțelor a anunțat reduceri de cheltuieli publice și măriri de taxe și impozite pe o scară fără precedent

-

Ministrul britanic al finanțelor, Jeremy Hunt, a anunțat reduceri de cheltuieli publice și măriri de taxe și impozite pe o scară fără precedent pentru a acoperi uriașa gaură din buget. Măsurile sunt luate pe fondul unei rate record a inflației și cu economia intrând în recesiune anul viitor, transmite RFI.

- Reclama -

Ministrul Hunt a anunțat reduceri de cheltuieli publice estimate la 30 de miliarde și creșteri de impozite de circa 24 de miliarde, la mai puțin de două luni după ce predecesorul său Kwasi Kwarteng în tandem cu fosta prim ministră, Liz Truss, anunțaseră reduceri de impozite de 30 de miliarde finanțate prin mărirea deficitului bugetar care a dus la o reacție negativă pe piețele financiare, la demisia lui Truss și înlocuirea sa cu Rishi Sunak.

Mărirea impozitelor se va face prin înghețarea sau reducerea pragurilor de la care se plătesc impozitele, cum ar fi cel pe venit, asigurări sociale sau TVA. De pildă, rata de vârf a impozitului pe venit de 45% se va plăti la veniturile anuale de peste 125.140 de lire, în loc de 150.000 anual.

Pentru celelalte rate, 20% și 40%, va fi înghețat pragul de la care se plătesc aceste rate până în 2028, ceea ce înseamnă că odată cu creșterea veniturilor, lucrătorii vor plăti taxe mai mari în fiecare an. Povara fiscală în termen de procent al Produsului Intern Brut a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 70 de ani.

La ora actuală inflația este de 11,1%, cel mai înalt nivel din ultimii 41 de ani și cancelarul Hunt a promis să actualizeze beneficiile și pensiile de stat cu 10,1%, rata inflației din septembrie. Salariul minim orar va crește cu 9,7% anul viitor la £10,42.

Pe de altă parte, reducerile de cheltuieli bugetare la o scară fără precedent vor însemna fără îndoială și reduceri de personal în sectorul public și creșterea ratei șomajului, la ora actuală 3,6% un nivel extrem de redus la nivelul ultimilor 40 de ani, dar care este așteptată să crească până aproape de 5% în 2024. Deficitul bugetar la ora actuală este de 7,1% din PIB. 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img