spot_img
32.9 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăActualitateDeutsche Welle vrea ca România să tacă în scandalul Bâstroe și batjocorirea...

Deutsche Welle vrea ca România să tacă în scandalul Bâstroe și batjocorirea minorității românești din Ucraina și să susțină „NECONDIȚIONAT” Ucraina: Altfel alimentează propaganda rusă

-

România trebuie să se hotărască dacă sunt mai importante neînțelegerile de pe axa București-Kiev sau dacă prioritatea trebuie să fie susținerea necondiționată a Ucrainei în războiul de apărare pe care-l duce cu Rusia.Diplomația, președinția, guvernul trebuie să-și asume un răspuns clar, transparent și convingător, fără ascunzișurile obișnuite, atât în ceea ce privește Canalul Bîstroe, cât și în chestiunea minorității de limbă română din Ucraina. Ambiguitatea în dimensiunea ei tradițională nu mai poate da randament, fiindcă ecuația internațională nu lasă loc de jocuri la două capete. România fie negociază cu discreție nemulțumirile pe care le are, explicând apoi public situația, fie se lansează într-un scandal care alimentează sentimentele anti-ucrainene și, indirect, propaganda rusă, spune într-un comentariu Deutsche Welle.

PSD și PNL ar vrea să joace pe cartea patriotismului problemele apărute în relația cu Ucraina, numai că jocul le depășește. Social-democrații au rostogolit cât au putut subiectul pentru a demonstra că România e pusă în pericol de Ucraina, că ministrul de Externe, susținut de liberali ar fi în offside și că PSD ar fi singurul interesat de salvarea țării. Tăcerea premierului Nicolae Ciucă și a președintelui Klaus Iohannis dă apă la moara naționalismului de care se folosește Rusia în propaganda ei neobosită. Canalul Bîstroe devine o capcană pentru PNL, fiindcă nici nu-i va putea convinge pe cei care s-au decis să meargă pe mâna AUR să se răzgândească și nici nu-i va mai putea păstra ca votanți pe cei care cred că prioritatea țării nu e să se bată zgomotos cu Ucraina, când această țară e nevoită să țină piept armatei rusești. Premierul și primul ministru ar fi trebuit deja să fi discutat cu partea ucraineană și cu UE, să fi primit asigurări că Delta nu e în pericol și să explice țării că își asumă promisiunile făcute de Kiev și de Bruxelles în acest sens, iar prioritatea României e să ajute Ucraina să treacă peste tragedia în care se află. Altminteri, canalul Bîstroe devine o capcană pentru România într-un moment în care e mai importantă păstrarea azimutului, decât bătălia politică și competiția pentru voturile de anul viitor, se mai spune în comentariu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img