spot_img
3.3 C
București
luni, noiembrie 25, 2024
AcasăExterneDeutsche Welle: Un pas înapoi în lupta cu roamingul

Deutsche Welle: Un pas înapoi în lupta cu roamingul

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE:

- Reclama -

Măsura desfiinţării tarifelor de roaming, programată pentru 2016, ar putea fi ea însăşi desfiinţată. Preşedinţia letonă a UE doreşte păstrarea taxelor în cazul epuizării unui contingent prestabilit de minute şi megabiţi.

- Advertisement -

Clienţii companiilor de telefonie mobilă din UE ar putea continua să plătească taxe de roaming, atunci când efectuează apeluri sau transfer de date aflându-se într-un alt stat european, inclusiv după 2016. Conform propunerii preşedinţiei letone a UE, taxele ar putea fi păstrate de-a lungul unei perioade de tranziţie, în cazul în care utilizatorul epuizează un anumit contingent de minute şi megabiţi, a transmis purtătoarea de cuvânt a Ministerului Economiei din Germania. Parlamentul European a decis, anterior, desfiinţarea taxelor de roaming începând de la 1 ianuarie 2016.

UE a ponderat masiv, în ultimii ani, tarifele de roaming pentru apeluri, trimiterea de mesaje scrise sau pentru transferurile de date. Nu o dată, preţul maxim pentru aceste servicii a fost redus semnificativ. Acum un an, PE a dat undă verde dispariţiei tarifelor de roaming. Asta înseamnă, de pildă, că un utilizator german, aflat în concediu în Mallorca, poate trimite sms-uri şi folosi traficul de date din abonament ca şi cum s-ar afla în Germania. Iniţial, Comisia Europeană a stabilit ca termen limită pentru anularea taxelor de roaming vara lui 2016. În acest moment au loc negocieri între Comisie, Parlament şi Consiliu.

- Advertisement -

Un nou compromis?

Este limpede că desfiinţarea completă a tarifelor de roaming va fi amânată pe termen nedeterminat. Propunerea preşedinţiei letone a UE prevede că fiecare client aflat într-un alt stat al UE să poată dispune doar de un anumit contingent de minute şi megabiţi, în funcţie de abonamentul său „naţional”, a mai precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Economiei la Berlin. În cazul în care respectivul contingent este epuizat, operatorii de telefonie mobilă ar putea taxa suplimentar, de-a lungul unei perioade tranzitorii, preţurile practicate la nivel naţional. „Astfel, tarifele de roaming vor continua să scadă, fapt pe care îl salutăm”, a transmis purtătoarea de cuvânt.

Alternativa la tarifele de roaming? Smartphone ţinut pe „offline”

Deocamdată, nimeni nu ştie ce ar putea conţine un atare contingent de minute şi date. Cotidianul german Bild, care citează un „document secret”, redactat la data de 27 aprilie în cadrul Consiliului European, a scris însă că ar fi vorba doar de 50 de minute, 50 de sms-uri şi 100MB pe an, care vot putea fi folosite la tarife naţionale.

Protecţia Consumatorilor din Germania a reacţionat cu fermitate la propunere, amintind că desfiinţarea taxelor de roaming a fost o promisiune a UE. Cine doreşte să aibă o piaţă europeană comună, ba chiar negociază un tratat de liber schimb cu SUA, nu ar trebui să tragă linie tocmai când vine vorba de roaming, spun reprezentanţii instituţiei.

Nici în Parlamentul European, propunerea nu a trecut neobservată. Europarlamentarul Angelika Niebler (Uniunea Creştin-Socială) a promis că partidul pe care îl reprezintă va continua să lupte pentru atingerea ţelului anterior stabilit: o Europă eliberată de taxele de roaming. „Trebuie purtate negocieri dure cu statele membre”, a adăugat Niebler. La rândul ei, fostul comisar european pentru justiţie, Viviane Reding, a catalogat noile planuri drept ruşinoase. „La Bruxelles, în cadrul unor negocieri ministeriale secrete, se decide că jumulirea clienţilor poate continua”, a spus Reding pentru Bild. În opinia fostului comisar, această decizie ar trebui să genereze o „revoltă populară”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img