spot_img
6.2 C
București
marți, noiembrie 26, 2024
AcasăAnalizeDEUTSCHE WELLE: Tensiunile din Macedonia ajung la paroxism

DEUTSCHE WELLE: Tensiunile din Macedonia ajung la paroxism

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Boris Georgievski

- Reclama -

Îngrijorarea legată de soarta tinerei democraţii din Macedonia este în creştere, în condiţiile în care opoziţia se pregăteşte să dea guvernului lovitura de graţie. Neţinând cont de cererile de demisie din ţară şi străinătate, premierul Gruevski îşi îndeamnă simpatizanţii la contrademonstraţii.

- Advertisement -

Tensiunile politice au ajuns în Macedonia la paroxism, în condiţiile în care opoziţia pregăteşte o lovitură de graţie împotriva guvernului condus de Nikola Gruevski. Se aşteaptă ca demonstraţia de proporţii, programată pentru duminică, 17 mai, să-l alunge de la putere pe Gruevski, în funcţie din 2006, cu tot cu partidul său conservator, VMRO-DPMNE.

Zoran Zaev, liderul social-democraţilor macedoneni, a anunţat demonstraţii „care vor dura până la demisia guvernului”.

- Advertisement -

De la începutul lunii martie, Zaev a publicat înregistrări ale unor convorbiri şi dovezi care atestă acte de corupţie şi control asupra justiţiei şi mass-media, de care se fac vinovaţi Gruevski şi membri ai cabinetului său. Premierul respinge însă acuzaţiile, afirmând că Zaev este implicat într-o conspiraţie internaţională îndreptată împotriva guvernului, sprijinită de un presupus serviciu secret străin.

În încercarea de a detensiona situaţia, Gruevski a cerut demisia din guvern a trei dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi. Ministrul de Interne, Gordana Jankuloska, cel al Transporturilor, Mile Janakieski şi şeful serviciilor secrete, Saso Mijalkov au fost stâlpii pe care s-a sprijinit premierul, de la venirea sa la putere, în 2006. Mijalkov, care este şi verişorul lui Gruevski, era perceput ca fiind unul din cei mai influenţi oameni din Macedonia, chiar dacă apariţiile sale în public erau extrem de rare.

„Aceste demisii i-au afectat imaginea lui Gruevski, aceea că este un lider puternic care nu se lasă afectat de presiuni, care nu acceptă cererile de demisie şi care este gata să se sacrifice pe sine pentru o cauză nobilă”, a declarat pentru DW fostul diplomat şi analist Arsim Zekoli.

“Gruevski trebuie să plece”

În accepţiunea opoziţiei, care boicotează Parlamentul de la ultimele alegeri desfăşurate în 2014, din motiv de fraudă la urne, demisia celor trei responsabili „nu este de ajuns”. Social-democraţii cer guvern interimar cu sarcina de a organiza alegeri după retragerea de la putere a lui Gruevski. Acest scenariu este tot mai agreat şi la nivel internaţional. Premierul bulgar, Boyko Borisov, a cerut duminică, 10 mai, demisia lui Gruevski, cererea sa fiind repetată miercuri, 13 mai, de Alexander Graf Lambsdorff, vicepreşedintele Parlamentului European.

„Gruevski trebuie să demisioneze fiindcă este un obstacol în calea rezolvării tensiunilor etnice reizbucnite şi a organizării de noi alegeri, care ar trebui să se desfăşoare în condiţii democratice”, a declarat Lambsdorff.

Totuşi, acţiunile recente ale lui Gruevski lasă să se întrevadă altceva. La o zi de la demisia celor trei responsabili, care a avut loc pe 12 mai, surse din interiorul formaţiunii guvernamentale VMRO-DPMNE au declarat pentru DW că Gruevski planifică imense contrademonstraţii pentru ziua de 18 mai. Mass media macedonene informează că „100.000 de oameni sunt mobilizaţi pentru a apăra interesele naţiunii şi ale statului”.

În răstimp, presa guvernamentală a lansat o nouă campanie propagandistică printr-un film postat pe youtube, din care rezultă că Zaev a luat mită în valoare de 200.000 de euro. Zaev a respins acuzaţiile, declarând că înregistrarea a fost pusă în circulaţie fie de poliţie, fie de parchet. Zaev este însă un politician controversat. În 2008, el a fost arestat într-un scandal de corupţie. Cazul a fost însă clasat, în urma intervenţiei preşedintelui de atunci, Branko Crvenkovski, social-democrat şi el.

Scena politică din Macedonia este profund divizată. Principalele două partide rivale sunt VMRO-DPMNE de orientare naţionalist-conservatoare şi social-democraţii, succesori ai comuniştilor de odinioară.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img