spot_img
4.8 C
București
joi, noiembrie 28, 2024
AcasăAnalizeDEUTSCHE WELLE: Rusia pregătește noi provocări pentru luna mai?

DEUTSCHE WELLE: Rusia pregătește noi provocări pentru luna mai?

-

O ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE DE VITALIE CĂLUGĂREANU;

- Reclama -

Semnale din presă: Forțele pro-ruse din Ucraina se pregătesc să destabilizeze Odesa în luna mai, în ajunul summit-ului Parteneriatului Estic al UE de la Riga. Rusia amenință Moldova și Ucraina cu militarii ruși și transnistreni din Transnistria. Chișinăul atenționează că „forțele pacificatoare din regiunea transnistreană prezintă pericol”. Președintele ucrainean a anunțat că „un război ar putea reizbucni în orice moment”.

Exercițiul comun Wind Spring 15 la flancul estic al NATOExercițiul comun „Wind Spring 15” la flancul estic al NATO

- Advertisement -

Sunt doar câteva semnale de alarmă apărute în presa din Republica Moldova și Rusia în ultimele zile. Rusia percepe Parteneriatul Estic al UE ca pe un instrument îndreptat împotriva ei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukașevici, „esența acestui parteneriat în mod sigur a exprimat o direcție clară anti-Rusia”.

Lukașevici a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că Rusia nu vede cu ochi buni summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga din luna mai: „Rusia are o atitudine foarte negativă față de acesta”,a repetat el.

- Advertisement -

Posibile provocări la Odesa

La rândul său, șeful Direcției de investigații din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasili Vovk, a declarat că deține informații operative care arată că, „sub pretextul unei acțiuni de comemorare a victimelor tragediei din Casa Sindicatelor de acum un an, mai mulți diversioniști pro-ruși vor încerca să destabilizeze situația din oraș și să creeze o nouă republică în Odesa la începutul lunii mai” (oraș situat la mai puțin de 200 de kilometri de Republica Moldova). (…) „În afară de Odesa, în vizorul insurgenților pro-ruși se află și orașul Harkov, dar și capitala Ucrainei, Kiev. Din păcate, nici un oraș nu poate avea siguranța că războiul nu va ajunge la el”, a mai menționat Vasili Vovk.

Pe de altă parte, comandantul districtului militar Vest din cadrul Flotei ruse (inclus în lista militarilor ruși sancționați de UE și SUA), general-colonelul Anatoli Sidorov, a acuzat Chișinăul că își coordonează acțiunile cu autoritățile ucrainene „pentru a sufoca trupele ruse dislocate în Transnistria”. Potrivit „Ria Novosti”, generalul rus a afirmat la o conferinţă istorico-militară că autorităţile Republicii Moldova ar şantaja, practic, regiunea transnistreană, atât politic, cât şi economic. „Drept urmare, transporturile pe calea aerului şi pe calea ferată nu mai sunt posibile, ceea ce a făcut dificilă aprovizionarea tehnică şi materială a grupului de trupe ruse din Transnistria”, a menționat generalul rus.

Victor Osipov: „Pacificatorii ruși prezintă pericol”

A urmat declarația vicepremierului moldovean pentru Reintegrare, Victor Osipov, în cadrul unei emisiuni televizate: „Forțele ruse de pacificare din stânga Nistrului sunt ineficiente și prezintă pericol”: „Decizia CEDO în cazul lui Vadim Pisari (tânărul moldovean împușcat de un pacificator rus) confirmă că aceste forţe nu sunt eficiente şi, dimpotrivă, prezintă pericol în special în contextul situaţiei regionale”.

El a precizat că momentan este practic imposibilă înlocuirea acestor trupe: „Nu sunt şanse să scăpăm degrabă de forţele pacificatoare. Sunt realist. Guvernul are acest obiectiv pe agenda sa de mai mulţi ani”, a spus Osipov.

Deputat rus: „Transnistria are cu ce răspunde”

Iar marți, 28 aprilie, într-un interviu acordat portalului transnistrean novostipmr.com/ru, deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Gavrilok, a confirmat indirect faptul că pacificatorii ruși din regiunea transnistreană pot fi antrenați în acțiuni de luptă. Într-o reacție la recentele exerciții militare ale NATO (Wind Spring 15), desfășurate în România, la care au participat și militari moldoveni, pe un ton amenințător, deputatul rus a reamintit că „pe teritoriul republicii este armata țării (autoproclamatei republici transnistrene – n.n.) și un detașament rusesc de menținere a păcii”. (…)

„Federaţia Rusă este garantul păcii în regiune mai ales că Transnistria nu împărtăşeşte ideea integrării europene asumată de autorităţile de la Chişinău şi Kiev. În luna noiembrie a acestui an urmează să aibă loc alegeri parlamentare în Transnistria, iar Rusia nu va permite ca alegerile să fie curmate de forţe externe”, a menționat Serghei Gavrilok. El a adăugat că Moscova nu privește cu ochi buni recentele exerciții militare ale Republicii Moldova în comun cu trupele NATO și a amenințat că „Transnistria are cu ce răspunde”.

Tot marți, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a menționat, într-un discurs rostit în deschiderea Conferinței internaționale a donatorilor pentru Ucraina, că „războiul ar putea reizbucni în orice moment”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img