spot_img
24.2 C
București
sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăAnalizeDeutsche Welle: Reîncepe scandalul șparanghelistilor români în Germania

Deutsche Welle: Reîncepe scandalul șparanghelistilor români în Germania

-

Agricultorii germani continuă să fie dependenţi de sezonierii străini. În ciuda acestei dependenţe şi a mai multor modificări legislative, situaţia celor veniţi să ajute, mulţi dintre ei români, nu se anunţă mai bună, transmite Deutsche Welle.

- Reclama -

În fiecare an, în luna aprilie, în Germania încep să sosească muncitorii sezonieri de care agricultorii germani sunt dependenţi. Între 270.000 şi 300.000 de oameni, cei mai mulţi din România şi Polonia, lucrează până în toamnă la cules de căpşuni, la sparanghel sau au grijă ca salatele şi legumele să ajungă la timp pe mesele oamenilor din Germania.

Cu toate că această forţă de muncă este indispensabilă pentru economia federală, nu de puţine ori, abuzurile la care au fost supuşi sezonierii au ocupat prima pagină a ziarelor, atât în Germania, cât şi în România.

Dat fiind că salariul minim pe oră în Germania a ajuns la 12 euro, atât fermierii, cât şi analiştii consideră că anunţurile referitoare la munca sezonieră vor convinge mulţi est-europeni şi în acest an să vină la lucru aici.

Si condiţiile de angajare ar trebui să fie mai bune, pentru că angajatorii sunt obligaţi să îi asigure medical pe sezonieri, pe lângă plata salariului minim şi respectarea legislaţiei muncii, mai ales în domeniul protecţiei şi al raportului dintre orele lucrate şi timpul de odihnă.

Cu toate acestea, reprezentanţii sindicatului IG Bau trag de pe acum un semnal de alarmă în privinţa încălcării legislaţiei muncii de către fermierii germani.

Într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele filialei pentru agricultură din cadrul IG-Bau-Agrar-Umwelt, Harald Schaum, s-a referit la „situaţii inacceptabile” pentru sezonieri, care nu trebuie să fie consideraţi muncitori de „mâna a doua”.

Sindicatele atrag atenţia asupra controalelor ineficiente şi mult prea rare prin care autorităţile germane ar trebui să constate care este situaţia la faţa locului. Doar un procent din totalul fermelor care angajează sezoneri în Germania au fost verificate în anul 2022, spun reprezentanţii sindicatelor.

Problematică rămâne şi cazarea muncitorilor, în condiţii improprii şi la preţuri mult prea mari, astfel încât de multe ori câştigul la finalul sezonului este infim pentru unii dintre sezonieri.

Reprezentanţii uniunilor fermierilor germani resping toate aceste acuzaţii, pe care le consideră ca fiind nefondate, şi refuză să ofere detalii presei. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img