spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeDEUTSCHE WELLE: Moldova se apropie de „careul banditesc” al anilor ‘90

DEUTSCHE WELLE: Moldova se apropie de „careul banditesc” al anilor ‘90

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE VITALIE CĂLUGĂREANU:

- Reclama -

Coaliția pro-europeană din Parlamentul de la Chișinău riscă să se destrame. Joi, Parlamentul va examina moțiunea de cenzură înaintată de socialiști și comuniști împotriva Guvernului, iar una din componentele alianței de guvernare, Partidul Democrat, susține că încă nu s-a decis „privitor la moțiune”.

- Advertisement -

Semnatarii moțiunii au invocat suspiciuni de corupție. „Prim-ministrul Streleț s-a detașat de la obligațiile sale și a început o campanie de apărare a lui Vlad Filat (lider PLDM aflat în arest pentru presupuse fapte de corupție – n.n.)”, se arata în moțiunea partidelor de stânga.

PL categoric împotriva moțiunii

- Advertisement -

La sfârșitul săptămânii trecute, exponenții Alianței pentru Integrare Europeană-3 s-au întrunit în ședință, pentru a-și coordona acțiunile în legătură cu moțiunea de cenzură înaintată de socialiști împotriva Guvernului. După ședință, liberalii au declarat fără echivoc că deputații PL nu vor susține moțiunea. Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, actualul Guvern trebuie păstrat deoarece, „în caz contrar, s-ar ajunge la haos în ţară”.

Exponentul PLDM, premierul Valeriu Streleț, a spus că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului este absolut neîntemeiată: „Acuzațiile sunt stupide și lipsite de temei. Le-am spus partenerilor de coaliție că trebuie să aibă încredere – prim-ministrul nu este o persoană coruptă. Voi prezenta un raport. Voi răspunde la acuzații,cu probe, cifre, fapte”, a spus Streleț. El a precizat că PLDM nu intenționează să iasă din alianța de guvernare și a insistat asupra eficientizării acesteia.

PD joacă din nou la două capete

Liderii PD au răspuns ambiguu la întrebarea dacă vor susține sau nu moțiunea de cenzură a stângii împotriva Guvernului. Pe de o parte, liderul PD, Marian Lupu, a declarat că PLDM șantajează PD, așa că PD încă nu s-a decis „privitor la moțiune”, iar pe de altă parte, exponentul aceluiași partid, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că „alianța pro-europeană este o necesitate” și că „drumul european merită eforturile – alianța pro-UE merită o nouă șansă”.

Democrații cer reformarea majorității parlamentare cu implicarea deputaților neafiliați (3 deputați din „grupul Leancă”). „Astăzi constatăm că avem 50 de voturi în Parlamentul țării (din totalul de 101). Ce facem cu 50 de deputați? Cum asigurăm ca acest număr să fie mai mult de 51? Problema numărul unu este reclădirea unei majorități autentice parlamentare, prin cooptarea neafiliaților, fiindcă, fără aceste voturi – tot ce vorbim rămân vorbe goale. În al doilea rând trebuie să ne concentrăm pe numărul de subiecte prioritare care țin de viața oamenilor și să renunțăm la șantaj”, a menționat Marian Lupu.

PLDM pune condiții

Deputatul PLDM, Tudor Deliu, susține că actuala alianţă de guvernare trebuie păstrată, dar nu în condiţiile puse de PD: „Ne pare rău de situaţia la care s-a ajuns. Ne vom aşeza la masa de negocieri când cei din PD vor înţelege că nu trebuie să trişeze, când cel mai înalt şi mai mincinos din PD va înceta să inducă lumea în eroare”, a menționat Deliu.

Potrivit președintelui Parlamentului, Andrian Candu, „acum este vital ca să avem un Guvern pro-european stabil, să reconstruim în Parlament o majoritate stabilă. Oportunitatea e, aşadar, să ne reaşezăm la masă, să discutăm despre proiectul nostru comun, dincolo de cazuri individuale de dezacord”. (…) „Cu toate dificultăţile ultimelor luni, o alianţă pro-europeană este cea mai bună soluţie, pentru că tragem cu toţii în direcţia integrării europene”, susține președintele Parlamentului.

Iurie Leancă tace. Anterior a respins oferta

Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, nu s-a pronunțat încă asupra ultimei invitații publice la dialog cu PLDM, PL și PD. La sfârșitul lunii septembrie, însă, Leancă a anunțat că nu are de gând să susţină în nici un fel actuala guvernare. „Nişte disperaţi ne transmit prin intermediul presei mesaje că ar trebui să-i susţinem necondiţionat. Nu ne dorim nici o funcţie în actuala guvernare. Nu am solicitat şi nu vom accepta funcţii. Nu vom intra la guvernare într-o coaliţie negociată netransparent şi cu uşile închise. Dar dacă nu-i ajutăm să-şi păstreze scaunele, nu înseamnă că nu susţinem integrarea europeană”, a declarat Leancă, îndemnând actuala guvernare să demisioneze, dacă nu are voturi să se menţină la putere.

O guvernare fără sprijin popular

„Această guvernare şi-a pierdut credibilitatea, încrederea poporului. Populaţia Republicii Moldova a votat pentru o guvernare pro-europeană, democratică – pentru o guvernare care să facă justiţie adevărată, nu circ”, a reacționat liderul protestatarilor pro-europeni din Piața Marii Adunări Naționale, Andrei Năstase. Potrivit lui, „ar trebui să vină o alternativă politică imaculată, bazată pe transparenţă, integritate, profesionalism. Clasa politică de azi s-a dovedit a fi una antipopulară, care-şi fură cetățenii, iar partide de genul celor conduse de Dodon (Igor Dodon, liderul socialiștilor – n.n.) sau Usatîi (Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru” – n.n.) nu vor decât să vină la putere și să preia fluxurile financiare, să preia schemele. Iată de ce este nevoie de o altă clasă politică pro-europeană”, susține Andrei Năstase.

Potrivit presei de la Chișinău, finanțatorul PD, oligarhul Vlad Plahotniuc, ar controla inclusiv partidele de stânga conduse de Usatîi și Dodon (acestea organizează împreună proteste în fața Parlamentului), o dovadă în acest sens fiind și ceea ce presa de la Chișinău numește „show-ul cu arestarea lui Usatîi la Aeroport”, pentru interceptarea convorbirilor telefonice dintre liderul PLDM Vlad Filat și principalul suspect în dosarul „jaful secolului”, Ilan Shor. Usatîi a fost arestat vineri, la întoarcerea de la Moscova, iar duminică a fost pus în libertate prin decizia unui judecător care anterior a activat în calitate de consilier în cabinetul președintelui fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova. După ce a fost eliberat, victorios, Usatîi a fost purtat pe palme de protestatarii pro-ruși din fața Parlamentului.

Alianța Usatîi-Plahotniuc

În legătură cu acest caz, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, avocatul Ion Dron, susține că în Republica Moldova a fost creată o nouă alianță – alianța lui Renato Usatîi și Vlad Plahotniuc. Potrivit avocatului, această alianță „va duce în scurt timp Moldova în careul banditesc al anilor ‘90”: „Odată cu această alianță vor veni în scurt timp intimidările, omorurile la comandă și dispariția unor oameni”. El i-a îndemnat pe oamenii onești rămași în instituțiile de forță să-și dea urgent demisia: „Nu slujiți intereselor interlope. Fără susținerea voastră ei sunt niște oameni pitici. Voi îi faceți mari și puternici! (…) Niciodată interlopii, în țara asta, nu au urcat atât de sus!”, conchide avocatul Ion Dron.

Analistul politic, Olga Nicolenco, susține că viitorul politic al Moldovei arată sumbru. „Trebuie să ne luăm rămas bun de la Guvernul Streleţ şi să ne pregătim pentru o guvernare de stânga. PLDM şi PL să se pregătească pentru a se retrage în opoziţie”, a comentat Nicolenco.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img