spot_img
12.5 C
București
duminică, februarie 25, 2024
AcasăBasarabiaDeutsche Welle: Moldova a intrat în faza unei dictaturi nedeclarate

Deutsche Welle: Moldova a intrat în faza unei dictaturi nedeclarate

-

CORESPONDENȚĂ DEUTSCHE WELLE DE LA CHIȘINĂU DE VITALIE CĂLUGĂREANU

Autoritățile de la Chișinău au scos duminică în stradă, la protestul anticorupție organizat de Platforma „Demnitate și Adevăr”, polițiști înarmați cu automate Kalașnikov, iar în clădirea Guvernului au fost aduși lunetiști.

- Advertisement -

Organele de forță au folosit gaze paralizante împotriva mulțimii, care încerca să rupă un cordon al poliției format pe traseul spre oficiul principal al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, despre care se spune că ar controla momentan în totalitate puterea în Moldova.

Circulația transportului public interurban a fost paralizată în întreaga țară de la primele ore ale dimineții, pentru ca cetățenii să nu poată ajunge la manifestația organizată în centrul Chișinăului. Autocarele și maxi-taxiurile de rută au fost concentrate în anumite locații din centrele raionale și nu s-au mișcat din loc până duminică seara. Oficial, nimeni nu a emis nici o dispoziție în acest sens, dar șoferii au recunoscut că li s-a spus că-și vor pierde job-urile dacă vor porni motoarele. Inspectoratul General de Poliției a anunțat într-un comunicat că poliția nu a interzis transportului să se deplaseze la protestul din Chișinău, iar cei de la Ministerul Transporturilor au spus că au aflat de la jurnaliști că circulația transportului interurban a fost paralizată „de forțe extraterestre”. Oamenii au ajuns în cele din urmă la Chișinău pe jos sau cu mașini de ocazie, iar unii, de la Orhei, au venit în Piața Marii Adunări Naționale cu tractoarele.

- Advertisement -

După ce organizatorii au citit o rezoluție în care au cerut autorităților organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, protestatarii au încercuit Guvernul. Prin spatele clădirii, în Executiv, au intrat mai mulți polițiști cu lunete, aceștia nimerind în vizorul camerelor video.

Ulterior, protestatarii au pornit în marș spre clădirea „General Business Center” (GBC) unde își au sediul mai multe firme care ar avea legătură cu imperiul financiar al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc. Pe durm, poliția a încercat de mai multe ori să blocheze înaintarea mulțimii, dar de fiecare dată „zidurile” create de polițiști au fost sparte. În preajma casei în care locuiește Vlad Plahotniuc au avut loc altercații între poliție și protestatari. Manifestanții au aruncat cu ouă și pietre, iar polițiștii au folosit gaze paralizante. Doi protestatari și 4 polițiști au ajuns la spital, iar un tânăr din mulțime a fost arestat preventiv pentru 72 de ore.

La „GBC”, protestatarii erau așteptați de sute de polițiști, iar în curtea instituției fuseseră aduși oameni (se presupune că erau sportivi de la școlile de sport finanțate de oligarhul Plahotniuc) îmbrăcați în costume sportive, care să apere clădirea în eventualitatea în care cordoanele de poliție vor ceda.

Protestatarii au încercat să răstoarne un autocar adus în fața centrului pentru a baricada intrarea, dar au renunțat în cele din urmă. Liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a chemat mulțimea să protesteze pașnic și a anunțat că „Plahotniuc nu este în interior și nu are rost să fie atacată clădirea”. Aceasta a nemulțumit unii protestatari care i-au reproșat faptul că nu are un plan și că i-a chemat la un nou protest fără finalitate. Seara târziu, manifestanții s-au întors în Piața Marii Adunări Naționale, iar pe drum au pichetat din nou zgomotos casa lui Plahotniuc și MAI.

MAI amenință organizatorii cu 8 ani de închisoare

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, a anunțat duminică seară că a fost pornit un dosar penal „pentru organizarea și conducerea dezordinilor în masă”, iar cei care vor fi găsiți vinovați riscă până la 8 ani de închisoare. În opinia sa, „poliția a gestionat excelent situația”. Luni dimineață, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a confirmat inițierea dosarului penal și a spus că organizatorii protestului vor fi invitați la poliție „pentru a se aprecia rolul fiecăruia în cadrul protestelor de duminică”: „A fost creat un grup de lucru care va investiga toate circumstanţele, dar şi pentru a identifica persoanele care au agresat poliţiştii”, a menționat Jizdan. Potrivit lui, au fost provocate şi pagube materiale – două maşini au fost devastate, iar anvelopele autobuzelor parcate în fața GBC au fost tăiate.

Pe de altă parte, organizatorii protestului au anunțat pentru luni o ședință a Consiliului Marii Adunări Naţionale după ce, duminică seară, liderul protestatarilor Andrei Năstase a invitat cetățenii să se pregătească „pentru o mare nesupunere civică”.

Protest gegen die Regierung in der Hauptstadt der Republik Moldau La „General Business Center” (GBC)

Vladimir Socor: „Plahotniuc controleză tot!”

Potrivit analistului politic internațional, Vladimir Socor, guvernarea de la Chișinău va recurge la dialog cu protestatarii doar în momentul în care se va simţi ameninţată din punct de vedere politic. „Dar pentru că acum actuala guvernare se simte totalmente stăpână pe situaţie, lucrurile vor rămâne neschimbate”: „Plahotniuc exercită o dictatură nedeclarată în Moldova. El controlează şi economia, şi sistemul politic, şi sistemul de ocrotire a legii şi mass-media. De asemenea, el a înfiinţat un aparat politic în toată republica, deci dictatura nedeclarată se simte în siguranţă”, susține Socor.

Despre efectul „garniturii de sulf” răsturnate în centrul orașului

La rândul său, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat în cadrul unei dezbateri publice organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene din Moldova că „nici un investitor nu poate veni în Moldova, atâta timp cât aici domnește corupția”. El a remarcat că autoritățile moldovene stau bine la capitolul „adoptarea legilor și hotărârilor”, dar aplicarea lor în practică întârzie: „Este nevoie de revăzut mecanismul de coordonare, în așa fel încât cetățeanul să simtă cu adevărat integrarea europeană”, a declarat diplomatul european.

Potrivit directorului IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, „ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar din Moldova (furtul unui miliard de dolari – n.n.) este echivalent cu răsturnarea unei garnituri de sulf în mijlocul orașului – toată lumea acum trebuie să umble în combinezoane de protecție și să găsească soluții și făptașii acestei diversiuni naționale. Astfel, nu putem vorbi acum despre implementarea literă cu literă a mecanismului de integrare, pentru că instrumentul de transformare a societății moldovenești a fost afectat. Dacă vorbim despre implementarea pe plan național a Acordului de Asociere cu UE, ar trebui să spunem că este nevoie de trei elemente importante: leadership, încredere și implicare”, a menționat Munteanu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img