spot_img
12.2 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeDeutsche Welle: Merkel este aliatul lui Putin

Deutsche Welle: Merkel este aliatul lui Putin

-

de Juri Rescheto, comentariu Deutsche Welle

Diplomaţie de criză la Kremlin. Cancelara germană a discutat cu preşedintele Rusiei, între altele, despre focarele de conflict din Orientul Mijlociu. Merkel şi Putin au nevoie unul de altul.

- Advertisement -

Drapelul Germaniei şi al UE au stat alăturate la conferinţa de presă comună susţinută la Kremlin de Angela Merkel şi Vladimir Putin. Ceva mai la distanţă era postat şi steagul Federaţiei Ruse. Este un detaliu mărunt, dar semnificativ. Se va schimba ceva după discuţiile purtate la Moscova? Va exista o apropiere în noul context internaţional între Rusia, Germania şi UE? Ar fi important, pe fundalul tensiunilor crescânde din Orientul Mijlociu. 

Şi în Rusia există vorba: „spune-mi ce prieteni ai ca să-ţi spun cine eşti”. Este adevărat că Angela Merkel şi Vladimir Putin nu sunt prieteni, dar ei sunt, probabil, parteneri. Şi în chestiuni economice şi în chestiuni politice. În ciuda sancţiunilor instituite de UE împotriva Rusiei, în ciuda uciderii unui cetăţean rus la Berlin, în ciuda anexării Crimeei şi a războiului din Donbas. În ciuda tuturor divergenţelor politice, cei doi lideri par să fie astăzi mai apropiaţi decât oricând. Aceasta fiindcă Merkel are nevoie de Putin, Europa are nevoie de Rusia.

- Advertisement -
Rescheto Juri Kommentarbild App

Juri Rescheto

Rusia a devenit o ţară-cheie

Indiferent că le place unora sau nu, influenţa Rusiei în Orientul Mijlociu este colosală. Mai ales din cauza vidului de putere pe care americanii l-au lăsat în urma lor, Rusia a avansat la rangul de ţară-cheie în întreaga regiune. În Libia, unde războiul civil ameninţă să ia amploare în continuare şi de unde se aşteaptă noi valuri de refugiaţi în direcţia Europei. Şi în Siria, unde Putin face legea, din punct de vedere militar, alături de preşedintele sirian Bashar el-Assad. Şi în Iran, unde preşedintele Rusiei s-a lăudat că este un aliat. 

Este nevoie de Putin pentru soluţionarea tuturor acestor conflicte. Şi el ştie asta. Şi consideră cu siguranţă important modul în care este perceput în arena internaţională. El nu vrea să fie acuzat de acţiuni unilaterale. Nu vrea ca ruşii să fie percepuţi în Siria ca factori de agravare a războiului, ci ca mediatori ai păcii. În sfârşit, Putin vrea o relaxare a sancţiunilor occidentale. 

Cancelara germană – un aliat al Kremlinului? 

După două ore de discuţii la Moscova se naşte întrebarea dacă Germania este gata să participe la cooperări care ar putea-o îndepărta de SUA. De când la Casa Albă se află Donald Trump, Merkel şi Putin au un adversar comun la Washington, în materie de politică şi economie. Germania vrea neapărat să beneficieze de gaz rusesc prin noua conductă Nord Stream 2 care traversează Marea Baltică, aflată în prag de finalizare. SUA vor să împiedice asta cu toate mijloacele. Apoi, atât Ministerul de Externe de la Berlin, cât şi cel de la Moscova au condamnat uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

Aceasta înseamnă, cu alte cuvinte, că şefa executivului a venit la Kremlin, la preşedintele Rusiei, în calitate de aliat. Şi a plecat cu convingerea că şi Berlinul poate pe viitor contribui la soluţionarea crizei din Orientul Mijociu. Ambii, şi Merkel şi Putin, au stabilit să se desfăşoare la Berlin o conferinţă internaţională consacrată Libiei. Acesta este primul pas comun pentru implementarea păcii. Să sperăm că nu este şi ultimul. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img