spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeDeutsche Welle: Merkel a eșuat

Deutsche Welle: Merkel a eșuat

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Kersten Knipp

- Reclama -

Decizia Berlinului de a reintroduce temporar controalele la granița cu Austria reprezintă renunțarea de fapt la politica de până acum în chestiunea refugiaților. Ceea ce generează o întrebare dureroasă.

- Advertisement -

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere

Decizia a venit pe neașteptate: Germania va reintroduce temporar controalele la granița cu Austria, a anunțat ministrul federal de Interne, Thomas de Maizière, la o conferință de presă specială. Germania este dispusă să ajute, dar această disponibilitate nu trebuie suprasolicitată.

- Advertisement -

Cu alte cuvinte, guvernul admite că strategia din ultimele săptămâni – de a permite accesul neîngrădit al refugiaților sirieni și de a le acorda azil – a eșuat. Peste 60.000 de persoane au ajuns de la sfârșitul lunii august doar la München – prea mult pentru oraș, prea mult pentru țară, situația scapă de sub control. În toată Germania nu mai ajung adăposturile pentru refugiați, la München aceștia au fost nevoiți, în premieră, să doarmă la gară.

Decizia mai înseamnă și că, deși în teorie dreptul fundamental la azil nu cunoaște limite, în practică această limită este atinsă deja după câteva zile.

Urmări dramatice

Consecințele pe terme scurt ale deciziei sunt dramatice. Circulația feroviară între Austria și Ungaria a fost blocată pentru 12 ore. 2100 de polițiști au fost desfășurați la frontiera germano-austriacă. Potrivit agențiilor de presă, la granițele cu Cehia și Polonia au fost reintroduse controalele aleatorii. Refugiații nu vor mai putea intra deci în Germania nici pe ocolite.

2100 de polițiști reprezintă o uriașă desfășurare de forțe. Aceștia vor acționa acum împotriva unor oameni cărora li s-a spus inițial că dreptul la azil nu poate fi îngrădit. Oameni care acum se vor simți înșelați și care vor încerca probabil acum să-și atingă singuri scopul de a ajunge în Germania. Dacă nu se mai poate legal, atunci ilegal, prin trecerea frauduloasă a frontierei. Asta este ceea ce ar trebui să împiedice dispozitivele de poliție trimise la fața locului.

Reacții din lumea arabă

Kersten Knipp Kersten Knipp

După ce imaginile cu refugiați primiți cu brațele deschise în Germania au făcut înconjurul lumii, este acum rândul unui alt tip de fotografii. Care vor fi văzute și în lumea arabă. Să sperăm că lumea va înțelege și va respecta faptul că Germania a ajuns la limitele capacității sale de primire a refugiaților. Altfel, Germania va căpăta o imagine proastă în rândul a numeroși cetățeni arabi.

În Republica Federală se discută intens de câteva zile despre dreptul nelimitat la azil. Nu atât în presa tradițională, cât pe forumurile de discuție de pe Internet. Mulți se întreabă dacă Germania este într-adevăr capabilă să preia atât de mulți solicitanți de azil, dacă sistemul social nu va fi suprasolicitat, dacă integrarea culturală a nou-veniților este posibilă etc. Nu puțini sunt cei nemulțumiți de modul în care executivul german a gestionat situația.

Iritarea statelor vecine

Decizia inițială a Germaniei de a permite accesul nelimitat al sirienilor a produs iritare în țările vecine din estul Europei. Atât timp cât granițele externe ale UE nu sunt securizate, afluxul nelimitat de refugiați spre Germania nu ar fi trebuit să fie permis, spun reprezentanții acestor țări.

Hotărârea de duminică va domoli impulsul refugiaților de a veni în Germania. Ceea ce le oferă statelor UE timp să armonizeze politica de azil la nivel comunitar. Se va putea discuta acum din nou și despre cotele de preluare a refugiaților, după ce ruta de pătrunere a acestora în interiorul Uniunii a fost închisă.

Decizie dureroasă

Decizia înseamnă o întoarcere cu 180 de grade față de practica din ultimele săptămâni. Nu se știe încă ce limite vor fi impuse: câți refugiați vor avea norocul să fie preluați de Republica Federală, câți vor fi respinși etc. Încă se discută aprins pe această temă. Este una din cele mai dureroase și moral complicate chestiuni. Dar este clar că, începând de acum, Germania trebuie să se preocupe de această problemă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img