spot_img
10.7 C
București
vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăAnalizeDeutsche Welle: G7 costă 220 milioane de euro

Deutsche Welle: G7 costă 220 milioane de euro

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Sabrina Pabst 

- Reclama -

Izolaţi, la Castelul Elmau, liderii G7 se întâlnesc în cadrul unui summit extrem de controversat. Protestatarii vor şi ei să fie aproape de eveniment, însă nu sunt deloc doriţi.

- Advertisement -

În zona de desfăşurare a summitului, măsurile de securitate sunt draconice. Locuitorii se plâng de numeroase restricţii, pe care le consideră exagerate. Însă, din perspectiva organizatorilor importantei reuniuni din Germania, orice obiect care ar putea fi aruncat înspre coloana oficială sau forţele de securitate trebuie îndepărtat. Prin urmare, fără ghivece pe balcoane şi fără tarabe la magazinele de antichităţi, care vând monede sau alte obiecte metalice grele.

Se poate spune, fără exagerare, că pentru protecţia politicienilor de calibru care vor fi prezenţi la summit, nicio sumă nu este prea mare şi nicio măsură excesivă. 19.000 de poliţişti vor fi în permanentă alertă. Aţi citit bine: 19.000. Alături de colegii lor din Austria şi Italia, aceştia vor încerca să stăvilească furia protestatarilor. La acest număr impresionant de poliţişti se adaugă şi prezenţa a mii de forţe de prim-ajutor.

- Advertisement -

În plină rezervaţie naturală, un gard de securitate din sârmă, lung de 16 kilometri, va ţine protestatarii la câţiva kilometri distanţă de liderii G7, care se pot retrage liniştiţi, timp de 48 de ore, în Castelul Elmau.

Dacă ajungi în regiune şi te apuci să faci fotografii, nu durează mult până când eşti luat la întrebări, pe ton prietenos, de poliţişti: pentru ce instituţie de presă lucraţi? Aveţi aprobare? De altfel, chiar dacă nu eşti ziarist, ci doar un simplu locuitor în zonă vei fi întrebat dacă eşti în trecere, faci concediu în zonă sau dacă eşti localnic. Întreaga regiune a Castelului Elmau se află în stare de urgenţă. Autorităţile nu au uitat ce s-a întâmplat la ultima întâlnire G7 din Germania, când au avut loc proteste violente împotriva globalizării.

Tocmai acest fel de proteste nu mai trebuie să aibă loc, subliniază şi autorităţile locale. Din acest motiv, landul Bavaria a alocat nu mai puţin de 20 de milioane de euro pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentului. Fermierii locali sunt rugaţi să nu pună la dispoziţia protestatarilor terenurile pe care le deţin, pentru a nu se forma tabere de demonstranţi.

Forţe de securitate înarmate până în dinţi

Autorităţile cred că, dacă nu vor avea unde să doarmă, mulţi dintre demonstranţi vor pierde apetitul de a se mobiliza, afirmă Benjamin Ruß, purtătorul de cuvânt al Mişcării „Stop G7”. După luni întregi de căutări, Ruß şi colegii săi protestatari au reuşit să închirieze o parte din terenul unui fermier.

Cei 7000 km pătraţi de teren se află într-o arie naturală protejată, motiv pentru care nimeni nu ia în calcul obţinerea aprobării de la Primărie. Cu puţine săptămâni înainte de summit, fermierii din regiune dau însă semne de evidentă nervozitate. „Dacă vin aici demonstranţi, unde vor dormi? Unde îşi vor face nevoile? Iar dacă ridică aici corturi, gunoiul rămas în urma lor de către cine trebuie curăţaţ?” întreabă, supărat, Alois Baudrexl, fermier la rândul său. Oamenii cred că altfel ar sta lucrurile, dacă s-ar aloca un loc special destinat protestatarilor.

Primarul din Garmisch respinge această variantă şi aminteşte că în zonă nu există locuri adecvate pentru demonstraţii. Marile parcări au fost închiriate de Poliţie, în cadrul unei strategii de securitate care va costa 200 de milioane de euro. Bani publici.

„Ceea ce se întâmplă este o ofensivă împotriva democraţiei”, spune Benjamin Ruß, care estimează că la summitul G7 se vor reuni aproximativ 10 mii de demonstranţi din întreaga lume. „Dreptul de a demonstra este un bun important. O comoară. Unde ar trebui să demonstrăm, dacă toate locurile au fost încă de anul trecut închiriate de Poliţie şi biroul de presă al Cancelariei Federale?” întreaba acesta.

În opinia bărbatului, atmosfera este una tensionată, care prevesteşte proteste de mare amploare. „În faţa celor aproximativ 10.000 de demonstranţi se vor afla 19.000 de poliţişti, iar presa şi poliţia răspândesc temeri printre localnici, care sunt avertizaţi că protestatarii sunt foarte violenţi. Nimeni însă nu vorbeşte despre potenţialul violent al unor forţe de securitate înarmate până în dinţi”, spune Benjamin Ruß.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img