spot_img
-0.2 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăALEGERI 2020Deutsche Welle: Cum au lăsat americanii Europa în brațele gazelor rusești

Deutsche Welle: Cum au lăsat americanii Europa în brațele gazelor rusești

-

- Reclama -

Un motiv important pentru scumpirea galopantă a gazului este enorma cerere din Asia, unde nu doar economia Chinei s-a relansat după primul an al pandemiei. Între timp navele cu gaz lichefiat (LNG) din SUA se îndreaptă mai degrabă către Shanghai sau Osaka, fiindcă acolo preţul este mai bun decât în Europa, transmite Deutsche Welle.

- Reclama -

CE MAI SPUNE DEUTSCHE WELLE:

- Advertisement -

Această evoluţie este bineînţeles pe placul gigantului energetic rusesc Gazprom şi aliaţilor politici de la Kremlin. Nicio altă ţară nu profită mai mult de preţurile în creştere decât Rusia lui Vladimir Putin. Politicianul ecologist german Oliver Krischer crede că Rusia este factorul central pentru această scumpire a gazului. Rusia exportă în acest an cu 20 la sută mai puţin gaz în Germania. În opinia sa, „penuria este artificală”, fiindcă exporturile de gaz rusesc tocmai au crescut enorm în Turcia sau China, de exemplu.

„Cel puţin jumătate din preţul crescut la gaz trece în contul Gazprom şi al lui Vladimir Putin. Acesta este şi un acompaniament tactic pentru forţarea dării în exploatare a gazoductului Nord Stream 2„, a explicat Krischer.

- Advertisement -

Rezervoarele sunt mai goale decât în mod normal

Germania riscă să devină şantajabilă în privinţa aprobării care încă întârzie pentru darea în exploatare a noii conducte prin Marea Baltică. În mod normal, aprovizionarea ţării cu gaz pe timp de iarnă este garantată prin conductele existente, dacă şi capacităţile de stocare sunt pline. Dar anul acesta ele nu sunt chiar pline.

Mai ales capacităţile de stocare germane controlate de Gazprom, care reprezintă un sfert din total, sunt practic goale. Şi „nu există indicii că situaţia se va schimba în următoarele luni”, a afirmat Krischer. „Dacă în februarie vremea va fi cu adevărat geroasă, depozite importante vor fi goale şi Nord Stream 2 nu va fi dat în exploatare, pot apărea penurii la nivel regional. Atunci locuinţele vor rămâne neîncălzite şi termocentralele pe gaz îşi vor sista producţia”, a avertizat el.

În prezent capacităţile de stocare a gazului la nivelul UE sunt umplute în proporţie de 71 la sută. În Germania gradul lor de umplere este de 64 la sută. Consumul de gaz va creşte pe măsură ce vremea se va răci. Şi pentru a ajunge la nivelul normal de 90 la sută umplere, operatorii capacităţilor de stocare vor trebui să cumpere gaz înainte de a intra în iarnă, la preţul actual, foarte ridicat. Iar cererea sporită va face ca preţul să crească în continuare accelerat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img