Potrivit unui raport al Deutsche Bank, Banca de Rezerve Federală a SUA (Fed) subestimează riscurile inflației. După o perioadă lungă de inflație scăzută și dobânzi foarte mici, această subestimare ar putea avea consecințe „devastatoare”. Combinația dintre o politică monetară și fiscală foarte expansivă, scăderea ofertei de muncă și încetinirea globalizării ar putea fi extrem de periculoase, avertizează experții băncii germane.
Fed ar putea pierde controlul, reacționand prea târziu cu înăsprirea politicii sale monetare, ceea ce ar putea avea consecințe fatale, subliniază, într-o amplă analiză, economiștii șefi David Folkerts-Landau, Peter Hooper și Jim Reid, coordonatori ai echipei de cercetare a Deutsche Bank. Perioada de scădere a ratelor inflației și de scădere a dobânzilor, care a început în 1980, se apropie astfel de sfârșit.
„Ne temem de o revenire a inflației. Și încă una de durată”, scriu economistul-șef David Folkerts-Landau și echipa sa, citați de Handelsblatt .
„Istoria a arătat că costurile sociale ale inflației semnificativ mai mari și ale obligațiilor crescânde ale debitorilor fac dificilă, dacă nu chiar imposibilă, atingerea obiectivelor sociale pe care noua administrație americană se străduiește să le atingă. Ne îngrijorează faptul că lecțiile dureroase ale unui trecut inflaționist sunt ignorate de băncile centrale”, se mai arată în raport.
„Tergiversarea se datorează faptului că prioritățile Fed se îndreaptă către obiective sociale, iar ignorarea inflației pune economia mondială pe o bombă cu ceas”, deoarece Rezerva Federală SUA nu a fost niciodată capabilă să „prevină o inflație susținută, fără a declanșa o