COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Marcel Fürstenau
După alegerile regionale din trei landuri, în Germania se discută despre o nouă eră în politica țării. Nu doar succesul repurtat la aceste alegeri de Alternativa pentru Germania (AfD) este un argument în acest sens.
Alegătorii care au votat în semn de protest nu au lăsat niciodată urme atât de adânci în politica germană ca la acest scrutin regional. AfD a înregistrat în toate cele trei landuri unde s-a votat rezultate de peste 10%. Mai mult, populiștii de dreapta au participat în premieră la alegerile regionale din Baden-Württemberg, Renania Palatinat și Saxonia Anhaltină. Acum sunt însă într-o foarte bună poziție să-și extindă influența parlamentară în întreaga republică. În opt din cele 16 parlamente regionale se află deja deputați AfD. Pentru un partid înființat abia în 2013, aceasta reprezintă un adevărat triumf. Unul care nu ar fi existat în absența crizei refugiaților. Și pentru că această criză va mai dura și se mai poate chiar agrava, este de așteptat ca „Alternativa pentru Germania” să-și continue ascensiunea.
Succesul AfD reflectă atmosfera străzii și a opiniei publice germane. Partidele tradiționale ar trebui să-și schimbe abordarea față de AfD. Cine refuză să ia în serios acest partid, este acuzat că nu ține cont de mult invocata voință a alegătorilor. Ceea ce ar fi un semn de aroganță, nedemn pentru o democrație. O democrație care s-a arătat plină de vitalitate la alegerile de duminică. În toate cele trei landuri, participația la urne a fost semnificativ mai mare decât la scrutinul din 2011. Ceea ce ar trebui să-i bucure pe toți cei care se plâng de îndepărtarea cetățenilor de politică.
Cumva a câștigat chiar și Merkel
Sigur că multă lume a votat în semn de protest față de politica privind refugiații promovată de cancelara Angela Merkel. Dar a mai fost și un vot la care s-au impus personalitățile convingătoare. Este valabil pentru Winfried Kretschmann (Partidul Verzilor) în Baden-Württemberg și pentru Malu Dreyer (SPD) în Renania Palatinat. Aceștia au câștigat chiar dacă s-au declarat susținători ai politicii cancelarei Merkel. Un rezultat trecut oarecum cu vederea în toată euforia generată de succesul AfD. Cei doi rămân premieri de land pentru că au apărat cu credibilitate interesele regiunilor lor. Același lucru este valabil se pare și pentru Reiner Haseloff (CDU), cel mai lipsit de culoare premier de land al Germaniei.
Trei landuri, trei premieri de land din trei partide diferite care și-au apărat cu succes pozițiile. Să mai spună cineva că alegerile în Germania sunt plictisitoare și previzibile. Încep acum negocieri complicate de alcătuire a unor coaliții care să guverneze cele trei landuri. Se vor așeza la discuții reprezentanții SPD, CDU, ecologiștilor și ai FDP. Da, liber-democrații din FDP au revenit în politica germană, după ce au fost excluși din Bundestag la alegerile din urmă cu doi ani. Alegătorii au apreciat noua seriozitate a formațiunii și se pare că liberalismul are din nou un viitor în Germania. În actualul context încins în care ne aflăm, aceasta este o concluzie liniștitoare.
Vrem sau nu vrem: politica Germaniei devine mai colorată
Griji mari ar trebui să-și facă Partidul Stângii. Acest partid a fost singurul care a pierdut peste tot. Poziția consecventă pro-refugiați nu a ajutat formațiunea, ba dimpotrivă. Partidul Stângii și-a pierdut funcția de partid de protest – aceasta a fost preluată acum de AfD. Timpul certitudinilor în politica germană a trecut. Fiecare partid care vrea să-și asume responsabilitatea guvernării trebuie să fie dispus la compromisuri mai ample decât până acum. Sunt de imaginat mai multe tipuri de combinații politice și alianțe. Germania primește o scenă politică mai colorată. Aceasta este dorința alegătorilor. Să sperăm că partidele vor înțelege acest semnal.