spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăSpecialDetalii din expertiza de la #Colectiv

Detalii din expertiza de la #Colectiv

-

Expertizele realizate în dosarul Colectiv de specialişti de la Insemex şi de la Institutul de Criminalistică scot la iveală noi nereguli, transmite Digi 24.

- Reclama -

Specialiştii spun că patronii clubului nu aveau de unde să afle că buretele instalat pentru antifonare nu respecta nici cele mai elementare măsuri de siguranţă şi asta pentru că informaţiile nu apăreau în fişa tehnică.

- Advertisement -

Containerul instalat la intrarea în club era prost poziţionat, motiv pentru care tinerii care încercau să scape de flăcări s-au împiedicat la câţiva metri de ieşire.

Nici primăria de sector nu şi-a respectat obligaţiile, neinspectând spațiul în ultimii cinci ani, arată experții.

- Advertisement -

Sunt peste două sute de pagini în care se explică de ce au murit 63 de oameni în urma acelui incendiu, pe 30 octombrie 2015.

Potrivit expertizelor efectuate, cei prezenți în clubul Colectiv nu au putut fi evacuați prin ușile de pe latura stângă, pentru că acestea nu asigurau accesul în exterior, ci conduceau într-un spațiu în care se desfășura un alt eveniment.

Pe de altă parte, buretele din interiorul clubului nu avea nicio caracteristică ignifugă şi era de opt ori mai ieftin decât modelele rezistente la foc. O demonstrează facturile obţinute în exclusivitate de Digi24. Calitatea proastă a materialelor folosite la amenajarea clubului e confirmată şi într-un raport al expertizei realizate la cererea Parchetului General.

Pe una dintre facturile care au ajuns la anchetatori, primul produs distribuit de firma care s-a ocupat de lucrările de renovare din Colectiv este „burete gri antracit”. Societatea a livrat 82 de metri pătraţi pentru suma de 811 lei. Asta înseamnă că metrul pătrat din respectivul material a costat nouă lei şi 90 de bani.

Pe site-ul firmei care a făcut lucrările, respectivul produs nu mai există, iar bureţii care au caracteristici ignifuge costă de opt ori mai mult decât materialul din în facturi.

Materialul este materialul din care se face buretele cofrat, piramidal, care este în toate studiourile posibile din România, numai că e plan, că a fost mai ieftin. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere, nu să îi dai foc”, spune reprezentantul firmei de amenajări.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img