Detalii despre operațiunea prin care un român a furat 4 bijuterii de 5,2 milioane de euro la Paris

0
95

Românul, care a furat diamante și inele placate cu diamante dintr-o bijuterie elvețiană din Paris, s-a prezentat ca fiind gemolog și a cerut să examineze piesele. El a returnat o cutie asemănătoare și a plecat cu bijuteriile în valoare de cinci milioane de euro, se arată într-un comunicat DIICOT citat de Mediafax.

Pe 30 decembrie 2016, George Ploscaru a intrat într-un showroom privat al unei mărci elveţiene de bijuterii din Paris, recomandându-se drept gemolog, sub numele de “Mizrahi”. Românul s-a arătat interesat de examinarea a două diamante în stare brută şi două inele placate cu diamante în vederea achiziționării.

Vânzătorul i-a prezentat bijuteriile, care se aflau într-o cutie, iar după o presupusă examinare, românul i-a restituit o altă cutie, asemănătoare, furând cutia originală. Operațiunea era bine pusă la punct, iar bărbatul era ajutat și de doi cetățeni sârbi.

„Inculpatul nu s-a arătat interesat de cumpărarea produselor şi a părăsit locul comiterii faptei, având asupra sa bunurile în valoare cumulată de 5,2 milioane de euro, inculpatului Ploscaru George revenindu-i un inel şi unul dintre cele două diamante brute iar restul bijuteriilor revenind, conform înţelegerii, cetăţenilor sârbi”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Potrivit sursei citate, Ploscaru George a vândut în Franța diamantul unor cetăţeni israelieni, iar cu inelul a intrat pe teritoriul României, unde a contactat doi cetățeni belgieni și unul israelian pentru a vinde bijuteria.

Pe 13 ianuarie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au efectuat șapte percheziții domiciliare pe raza municipiului București, ocazie cu care a fost recuperat unul dintre inelele sustrase.

Tribunalul Prahova a dispus arestarea preventivă a inculpatului Ploscaru George pentru 30 de zile. Față de un alt inculpat a fost dispus controlul judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire. De asemenea, față de alţi şase suspecţi se efectuează cercetări sub aspectul săvărșirii infracțiunii de tăinuire.