Descoperire unică pentru patrimoniul cultural al României. O statuetă veche de peste 23.000 de ani a fost găsită de studenţii şi doctoranzii care au participat la săpăturile arheologice de la Poiana Cireşului, lângă Piatra Neamţ. Statueta este acum la un muzeu din Târgovişte şi va fi analizată de cercetători importanţi din lume pentru a fi recunoscută la nivel mondial, transmite Digi 24.
Statueta găsită reprezintă o figurină feminină cioplită. 10 cercetători au săpat 12 ore pe zi timp de trei săptămâni până când au descoperit statueta, prima de acest fel gasită vreodată în sud-estul Europei.
Obiectul va fi expus în Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic din Târgovişte, într-un spaţiu special amenajat pentru a nu se degrada.
Cercetătorii care au fost martori la descoperirea statuetei au spus că, acum, istoria sculpturii din România va începe cu această statuetă. În plus, după ce va fi analizată de mai mulţi cercetători internaţionali, statueta va fi recunoscută la nivel mondial şi astfel va intra în patrimoniul universal.