AcasăExterneDescoperire în China: Acum 5 milenii bărbații aveau 1,9 metri

Descoperire în China: Acum 5 milenii bărbații aveau 1,9 metri

-

Arheologii au descoperit că unii oameni care au trăit în urmă cu cinci milenii în China erau neobișnuit de înalți, informează luni Xinhua.

Măsurătorile efectuate asupra unor oase găsite în morminte străvechi din provincia Shandong demonstrează că cel puțin unul dintre bărbații îngropați în acest loc avea o înălțime de 1,9 metri, iar alții ajungeau la 1,8 și chiar mai mult.

Estimările ”se bazează pe structura osoasă”, a declarat Fang Hui, director al Școlii de istorie și cultură din cadrul Universității Shandong. ”Dacă ar fi fost în viață, înălțimea lui cu certitudine ar fi depășit 1,9 metri”, a precizat acesta.

Din 2016, arheologii au excavat ruinele a 104 de locuințe, 205 de morminte și 20 de situri în care erau practicate sacrificii, din așezarea Jiaojia aflată în Jinan, capitala provinciei Shandong.

Relicvele aparțin culturii Longshan, o civilizație neolitică străveche din zona de mijloc și de jos a Fluviului Galben, denumită după numele Muntelui Longshan din Zhangqiu.

”Deveniți deja agricultori la acea vreme, oamenii aveau o alimentație diversificată și bogată și ca urmare aspectul lor fizic s-a schimbat”, a spus Fang.

Meiul era principala cereală consumată, iar locuitorii creșteau porci — mai multe oase și dinți aparținând acestor animale au fost găsite în unele dintre morminte.

Potrivit descoperirilor, bărbații cei mai înalți au fost găsiți în morminte de dimensiuni mai mari, posibil deoarece aceste persoane aveau un statut mai important și aveau acces la o hrană de calitate superioară.

Localnicii din Shandong cred că înălțimea reprezintă una dintre caracteristicile lor definitorii. Confucius (551-479 î.Hr.) s-a născut în această regiune și despre el se spune că avea circa 1,9 metri înălțime.

Statisticile oficiale susțin această teorie. În 2015, înălțimea medie a bărbaților cu vârsta de 18 ani din Shandong era de 1,753 metri, superioară mediei naționale de 1,72 metri.

Ruinele caselor dispuse în șiruri indică faptul că oamenii care au trăit în ele duceau o viață confortabilă, ei având dormitoare separate și bucătării, au relevat săpăturile.

De asemenea, au fost descoperite mai multe obiecte colorate din ceramică dar și din jad.

Despre această zonă se crede că a fost, în urmă cu 5.000 de ani, un important centru politic, economic și cultural în nordul Shandong.

- Advertisment -

Must Read

VIDEO/Norvegia are clip cu Moș Crăciun gay

0
Clip publicitar șocant al Poștei norvegiene. Clipul publicitar realizat de „Posten” stârnește numeroase discuții. Pentru că noua reclamă îl arată pe Moș Crăciun care...