Deschiderea campaniei pentru alegerile prezidențiale din SUA: Primul candidat

0
293

ANALIZĂ A CORESPONDENTULUI RADIO EUROPA LIBERĂ ÎN WASHINGTON D.C:

Primul candidat la alegerile prezidentiale din 2016 s-a inscris in cursa. Este vorba despre senatorul republican de Texas, Ted Cruz. Ce îl diferentiaza pe senator de restul potentialilor candidati? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Senatorul de Texas, Ted Cruz, este considerat un ultra-conservator, la extrema dreapta a Partidului Republican. El a facut de altfel apel, in discursul sau, la gruparea Tea Party sa preia controlul asupra partidului, la urmatorul scrutin. Argumentul lui Cruz este ca partidul a pierdut ultimele alegeri prezidentiale nu pentru ca e prea conservator, ci dimpotriva, pentru ca nu s-a prezentat ca fiind suficient de conservator. Ramine de vazut daca senatorul de Texas este cel mai bun purtator al acestui mesaj.

Ideile sale vizind limitarea rolului statului, reducerea sistemului regulator, revenirea la principiile de baza ale Constitutiei si rolul central al credintei crestine au prins, in ultimii ani, la baza electorala a partidului. Dar, in acelasi timp, nici un alt politician republican nu a iritat mai mult conducerea propriului partid decit a facut-o Cruz.

El a atacat in repetate rinduri pe liderii republicani din Senat, a facut apel la insurgenta impotriva conducerii partidului din Camera, a organizat inchiderea partiala a guvernului in 2013. De aceea, senatorul nu si-a facut prea multi prieteni, fiind un critic acerb al administratiei Obama, dar si al incapacitatii Partidului Republican de a i se opune eficace.

Si alti candidati isi revendica pozitii ultra-conservatoare, dar ceva mai nuantat si este probabil ca „sistemul” i se va opune lui Ted Cruz. In alocutiunea sa, Cruz, la fel ca si Obama cind a candidat prima data ca senator, a vorbit despre experienta americana a propriei sale familii. Dar a vorbit si despre cum ar arata Statele Unite daca principiile sale vor fi puse in aplicare.

Cruz a spus ca va anula sistemul de asigurari medicale Obamacare, ca va desfiinta agentia guvernamentala care se ocupa cu colectarea impozitelor, ca va elimina standardele nationale in invatamint. Practic, anuntul lui Cruz este o chemare la arme a gruparii Tea Party, crestinilor evanghelici si tuturor celor care cred ca liderii ambelor partide i-au dezamagit.

Cruz este absolvent al Universitatii Harvard, un excelent orator si foarte ambitios. Ramine insa de vazut daca mesajul si mesagerul au capacitatea de a convinge dincolo de baza lor de sprijin din partid, pentru a avea o candidatura cu sanse. Se poate spune insa oficial ca prezidentialele din 2016 au inceput.