Revista germană Der Spiegel dezvăluie că membrii administrației Trump oferă sprijin unei grupări sectare al cărei scop este răsturnarea regimului de la Teheran, transmite RFI.
Aproximativ 2.000 de membri ai sectei locuiesc într-o tabără din Albania. Foștii membri spun că aceștia sunt supuși adeseori la tortură și teroare psihologică.
În această tabără, care are o suprafață cât aproximativ 50 de terenuri de fotbal și este înconjurată de garduri înalte, situată la doar 35 de minute cu mașina de barurile pline de viață din centrul orașului Tirana, oamenii trăiesc ca într-o capsulă a timpului.
Un fost membru al grupului a raportat că majoritatea locuitorilor taberei nu au voie să dețină telefoane mobile, ceasuri sau calendare, deși membrii organizației care gestionează tabăra neagă aceste afirmații.
În prezent, mai mulți membri ai administrației Trump sprijină grupul, cunoscut în mod obișnuit sub numele de Mujahedinii Poporului, pe scurt, MEK. La urma urmei, atât administrația, cât și MEK vor să vadă sfârșitul regimului actual din Iran.
În marja recentei conferințe pentru Orientul Mijlociu de la Varșovia, președintele israelian Benjamin Netanyahu a vorbit despre un posibil „război” cu Iranul. Și avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, a cerut schimbarea regimului la Teheran.
Timp de aproape 30 de ani, mii de membri ai Mujahedinilor Poporului, MEK, au trăit în exil în Irak, dar din 2013, mulți dintre ei s-au mutat în Albania.
Unii dintre cei care au părăsit gruparea spun povesti despre tortura din tabără și despre terapiile de grup în care membrii trebuie să se destăinuie în legătură cu fanteziile lor sexuale. Femeile sunt forțate să poarte năframe. Și totul are loc în numele unui lider-fantomă pe nume Masoud Rajavi, care nu a mai fost văzut din 2003. Și nu este clar nici dacă el mai este în viață; fotografiile din anii 1990 arată un bărbat mustăcios în uniformă verde.
Deja în 2002, grupul a lucrat cu serviciul secret israelian Mossad, dezvăluind că Iranul începea să îmbogățească uraniul în mod secret.
În 2007, unitățile MEK au început să se antreneze într-o unitate din deșertul Nevada – chiar dacă grupul era încă listat de Washington ca o organizație teroristă.
Dezarmarea grupului ar fi putut să însemne sfârșitul, dar adepți ai liniei dure, precum secretarul de atunci al Apărării, Donald Rumsfeld și vicepreședintele Dick Cheney au vrut să-i folosească drept pârghie împotriva Iranului.
Acum, administrația Trump a luat poziția pe care Mujahedinii Poporului o cer de mulți ani: una fermă față de Iran. Și grupul crede că a jucat un rol. Când Trump a abandonat acordul nuclear, comandanții grupului au sărbătorit ca și cum tocmai ar fi obținut o mare victorie.