spot_img
11.1 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăAnalizeDeputata Horga: Marile firme, în special cele digitale, precum Google sau Facebook,...

Deputata Horga: Marile firme, în special cele digitale, precum Google sau Facebook, trebuie să plătească taxe în țările unde obțin profit

-

Marile firme, în special cele digitale, precum Google sau Facebook, trebuie să plătească taxe în țările unde obțin profit, chiar dacă nu sunt prezente fizic. Pe lângă argumentul unei taxări echitabile pentru toate firmele, am reamintit și faptul că țările UE au nevoie de fonduri suplimentare acum, când cetățenii se confruntă cu criza energetică și creșterea prețurilor, a anunțat pe Facebook deputata PNL de Giurgiu Gabriela Horga.

Am vorbit despre acest subiect în cadrul conferinței interparlamentare ”Viitorul taxării în UE: provocările care ne așteaptă și schimbările de care este nevoie”, organizată la Bruxelles de Parlamentul European și Comisia Europeană. În decembrie 2022, Consiliul UE a aprobat o directivă referitoare la impozitarea cu 15% a profiturilor multinaționalelor. Schimbările au fost discutate inițial la nivelul Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și G20 și includ și realocarea drepturilor de impozitare. Între timp, Comisia Europeană a elaborat un proiect de directivă privind impozitarea veniturilor (BEFIT). Noile norme vor fi obligatorii pentru grupurile care își desfășoară activitatea în UE și au venituri anuale totale de cel puțin 750 milioane de euro. Sigur, ne dorim să existe o soluție comună la nivel mondial, pentru că firmele de care vorbim se numără printre beneficiarele globalizării. Este important angajamentul UE de a finaliza aceste schimbări necesare, chiar și în cazul în care negocierile se prelungesc la nivel mondial. Chiar dacă fiecare țară are propria sa legislație în materie de taxare, corectitudinea și simplificarea legislației sunt elemente necesare pentru toate statele UE. Marile companii trebuie să plătească toate taxele datorate și în toate țările unde fac profit. Trebuie să împiedicăm atât ocolirea legală a normelor, cât și evaziunea fiscală. Competiția trebuie să fie corectă, ținând cont că există atâtea companii care își plătesc toate taxele, inclusiv din rândul IMM-urilor care sunt sufletul economiilor europene. Am luat cuvântul la dezbaterea pe tema taxelor pentru corporații alături de Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, Isabel Benjumea, membră în Comisia economică a Parlamentului European, Fabrizia Lapecorella, secretar general adjunct al OCDE, Karel Lanno, directorul Centrului pentru Studii de Politică Europeană și Georg Geberth, vicepreședintele Grupului European pentru Politici de Taxe, mai spune Horga.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img