spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeDeputata Horga: La guvernare suntem două partide cu viziuni economice și fiscale...

Deputata Horga: La guvernare suntem două partide cu viziuni economice și fiscale diferite, iar prioritatea PNL a fost de adoptare de măsuri de reducere a cheltuielilor statului care să aducă venituri substanțiale și nu din noi taxe și, sub nicio forma, din impozit progresiv

-

România este încă din 2020 în procedură de deficit excesiv din cauza cheltuielilor nesăbuite efectuate de guvernele din perioada 2017-2019. S-au adăugat multiplele crize la nivel mondial – pandemie, război, criză energetică, iar, totodată, România trebuie să se încadreze în tințele de deficit asumate în fața Comisiei Europene, afirmă deputata PNL de Giurgiu Gabriela Horga pe Facebook.

- Reclama -

CE SUSȚINE HORGA:

- Advertisement -

În ultimele luni, ne-am concentrat pe găsirea soluțiilor pentru reducerea deficitului bugetar, dar în același timp să protejăm firmele și angajații lor.

La guvernare suntem două partide cu viziuni economice și fiscale diferite, iar prioritatea PNL a fost de adoptare de măsuri de reducere a cheltuielilor statului care să aducă venituri substanțiale și nu din noi taxe și, sub nicio forma, din impozit progresiv.

- Advertisement -

Am respins mai multe măsuri de stânga cu impact negativ pentru mediul de afaceri și angajați, ceea ce se vede în forma legilor pe care Guvernul își va asuma răspunderea.

În forma finală a pachetului de măsuri, se regăsesc o serie de idei pentru care eu și mulți colegi liberali ne-am luptat, și nu doar acum, am făcut-o în toți anii de când suntem în Parlament:

ℹ Păstrarea cotei unice de impozitare, nu a fost introdus impozitul progresiv, așa cum a propus PSD.

ℹ Menținerea impozitului pe dividende la 8%, după respingerea tentativelor PSD de a îl crește la 16, 12 sau 10%.

ℹ Păstrarea pragului de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi, nu 250.000 de euro.

ℹ Am blocat introducerea unui plafon de profitabilitate de 30%, care ar fi dus automat la aplicarea unui impozit pe profit pentru microîntreprinderi dacă depășeau acest plafon.

ℹ Păstrarea actualei cote standard de TVA de 19%.

ℹ TVA-ul în Horeca și turism rămâne redus la 9%, nu va creste TVA-ul la 19%.

ℹ A fost păstrată cota de TVA de 5% pentru producția de carte, manuale școlare, pentru evenimente culturale și manifestări sportive.

ℹ Am reușit păstrarea cotei minimale a TVA de 5% pentru energie -gaze naturale, electricitate, energie termică și lemne de foc.

ℹ Am reușit să introducem un prag în cazul impozitului pentru profesiile liberale. Propunerea PSD de a nu exista prag ar fi fost afectat 268.000 de persoane.

ℹ Am păstrat regulile de sponsorizare din impozitul pe profit.

ℹ Nu vor fi taxați cu 10% din câștig cei care își investesc economiile în titluri de stat. Se păstrează și regulile de taxare pentru câștigurile românilor din investiții pe piața de capital românească, reguli care încurajează micul investitor.

ℹ A fost respinsă introducerea impozitului pe proprietățile cumulate.

❗ Menționez că s-a introdus un impozit pe cifra de afaceri aplicabil doar pentru cei cu cifra de afaceri de peste 50 milioane. Ajustorul fiscal se aplică după deducerea investițiilor și amortizării.

❗ Am păstrat majoritatea facilităților în construcții și agricultură (se vor plăti contribuțiile pe sanatate de 10%) și parțial în IT.

❗ Salariul minim brut pe țară garantat în plată crește de la 3.000 la 3.300 lei începând cu 1 oct 2023, iar pentru construcții de la 4000 la 4500 din 1 oct 2023.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img