Deputat român oprit la graniță de securitatea ucraineană

0
124
Łuck, Ukraina, 29.03.2017. Samochód służb dochodzeniowo-śledczych przed zniszczonym budynkiem konsulatu Polski w Łucku, 29 bm. W nocy z 28 na 29 bm. ostrzelana została siedziba Konsulatu Generalnego Polski w Łucku na północnym zachodzie Ukrainy. Pocisk uderzył tuż nad częścią mieszkalną placówki. W zdarzeniu nikt nie ucierpiał. W związku z atakiem do MSZ został wezwany ambasador Ukrainy w Polsce. Polska placówka w Kijowie ma wystosować notę protestacyjną do ukraińskiego MSZ. Oburzenie w związku z ostrzelaniem konsulatu wyraził minister spraw zagranicznych Ukrainy Pawło Klimkin. Szef resortu dyplomacji oświadczył, że atak wymierzony był w przyjaźń Polski i Ukrainy. (mr) PAP/Darek Delmanowicz

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Parlament, deputatul PMP Constantin Codreanu a avut probleme sâmbătă să intre în Ucraina. El dorea să ajungă în  localitatea Fântâna Albă, pentru a-i comemora „pe cei 3000 de români masacrați acolo în 1941.

După 5 ore de blocaj în vama de la Mămăliga, am fost lăsat să intru în Ucraina cu niște scuze ciudate la pachet. Mi s-a spus că am fost monitorizat de securitatea ucraineană, începând cu 2013, și că mi s-a dat o interdicție din octombrie 2014, valabilă până în 2019, a scris acesta pe facebook.

Am solicitat un document scris privind motivele invocate de SBU la aplicarea interdicției, dar nu am primit nimic. Am solicitat un document scris privind motivul reținerii în vamă, iarăși, nimic.E cu atât mai ciudată această interdicție în condițiile în care am fost un susținător constant al parcursului european al Ucrainei și am salutat Euromaidanul ca instrument de rupere din influența nefastă a Moscovei. Îmi exprim regretul sincer privind modul în care Kievul înțelege să se comporte cu un reprezentant al unui stat-membru al Uniunii Europene și al NATO. Nu știam că, uneori, SBU se poate traduce ca FSB. Adică, noi aducem militari ucraineni în România să le oferim reabilitare și primim ca răspuns o astfel de bătaie de joc?, a mai afirmat deputatul.

De îndată ce revin la București, voi solicita explicații Ambasadei Ucrainei în România, a mai scris Codreanu.