spot_img
5.8 C
București
sâmbătă, decembrie 10, 2022
AcasăAnalizeDeputat maghiar extremist de la Jobbik se plânge că ar fi fost...

Deputat maghiar extremist de la Jobbik se plânge că ar fi fost bătut în România

-

Pintér Tamás, deputatul partidului extremist Jobbik din Parlamentul Ungariei, venit în România pentru a participa la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc – Harghita, şi un prieten de-al său, Kéki Imre Krisztián, au fost implicaţi într-o altercaţie, vineri noaptea, în centrul Oradiei, scrie EBihoreanul.

Incidentul a fost povestit duminică dimineaţă, chiar de Pintér, pe pagina de Facebook, acesta pretinzând că au fost atacaţi la ieşirea din Pasajul Vulturul Negru spre strada Vasile Alecsandri doar pentru vorbeau în limba maghiară.
- Reclama -

„În timp ce ne plimbam în zona Palatului Vulturul Negru, a apărut în faţa noastră un român de circa 20 de ani, care ne-a luat la rost că de ce vorbeam în maghiară. Când i-am spus că de aceea, că sunt maghiar, a lovit. Desigur, am încercat să evităm o încăierare, Imre a sunat imediat la Poliţie. În acest timp, românul pe care însoţitorii lui îl strigau Richi, le povestea prietenilor fapta de vitejie. Apoi, poliţiştii care au sosit l-au dus cu greu pe eroul român”, a povestit deputatul.

Parlamentarul a criticat şi autorităţile române, dar şi partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, pentru modul în care gestionează problemele maghiarilor din România.

„Aici suntem, aşa stăm, în România anului 2017. Pentru folosirea limbii maghiare în public, primeşti bătaie în oraşul sfântului Ladislau, unde şi în prezent 25% dintre locuitori sunt confraţii noştri. România se pregăteşte cu mare elan să sărbătorească 100 de ani de la declaraţia de la Alba Iulia, prin care Transilvania a fost ruptă de Ungaria, timp în care trâmbiţează în toată Europa că în România problema minorităţilor naţionale este rezolvată. Degeaba a cerut Jobbik ca şi Ungaria să se pregătească de această aniversare şi să ceară socoteală pentru promisiunile nerespectate şi ca 2020 să fie declarat anul memorial Trianon, Fidesz a respins toate propunerile noastre. Au nevoie de voturile maghiarilor de peste graniţă, dar când trebuie să acţioneze în interesul lor, atunci sunt doar nişte procente”, mai scrie Pintér pe Facebook.

Incidentul, zice tot el, îl va uita cu greu. „Rănile cauzate de atac, vânătaia de sub ochiul lui Imi, se vor vindeca repede. Sufleteşte, însă, va fi greu să trecem peste cele întâmplate. Şi anume că în 2017, în Uniunea Europeană, în România, «partenerul strategic», «prietenii români» şi acum se gândesc în acest mod la noi, maghiarii!”

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img