spot_img
9.8 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăActualitateDemnitarul UDMR fugit în Ungaria și reîntors în România: Am fost urmărit...

Demnitarul UDMR fugit în Ungaria și reîntors în România: Am fost urmărit penal în 5 cazuri de retrocedare şi le-am câştigat fără avocat

-

Statul de drept nu funcţionează în România, iar într-o societate guvernată de principiile statului de drept, adevărul nu poate depinde de noroc şi de persoană, a declarant, luni, Attila Markó, într-o conferinţă de presă, la Sfântu Gheorghe.

Fostul secretar de stat pentru minorităţi din partea UDMR, fost membru al Comisiei de Restituire, a revenit în Transilvania după opt ani şi jumătate, după ce a fost achitat de acuzaţii şi în ultimul din cele cinci dosare care îl vizau. Politicianul, care în ultimii ani a trăit în Ungaria, s-a prezentat, luni, în faţa jurnaliştilor în compania primarului din Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Sándor Tamás.

- Advertisement -

“Am ştiut dintotdeauna că Attila Markó este nevinovat”, a declarat Árpád Antal, calificând întâlnirea drept “moment istoric”. Acesta a mai adăugat că, şi în urmă cu 15 ani, au ştiut acest lucru, când a pornit procesul care a contestat restituirea Colegiului “Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, dar şi atunci când, în primul proces, Attila Markó a fost condamnat la trei ani şi jumătate cu privare de libertate. “A fost nevoie de opt ani şi jumătate pentru ca statul român să declare că Attila Markó este nevinovat”, a subliniat primarul din Sfântu Gheorghe.

Sándor Tamás a declarat că “România este un stat vitrină”, iar Attila Markó este “o victimă nevinovată a statului profund român”. Acesta a amintit că, înainte de aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, România a făcut paşi importanţi în domeniul restituirii, urmând principiul restitutio in integrum. În acea perioadă, au fost restituite peste 110 proprietăţi bisericeşti, mai multe proprietăţi comunitare şi terenuri importante cu păduri, a amintit preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

- Advertisement -

În anul 2007, după aderarea la UE, procesul s-a oprit imediat şi “au căutat un caz simbol, cu impact puternic” pentru a contrabalansa, a declarat Sándor Tamás, referindu-se la Colegiul Mikó. Acesta a mai adăugat că există clădiri simbolice peste tot în Transilvania (Batthyaneum din Alba Iulia, Palatul Financiar din Oradea sau clădirea principală a Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş) a căror restituire a fost blocată de litigii, restituirea pădurilor a fost, de asemenea, oprită, iar restituirea unor suprafeţe forestiere extinse, restituite familiilor nobiliare şi proprietarilor de composesorate, fiind investigată de Direcţia Naţională Anticorupţie.

România a respectat solicitările de restituire până când a reuşit să fie admisă în organizaţiile internaţionale, după care, a întors procesul prin intermediul instanţelor, iar Attila Markó este o victimă a acestui demers, a afirmat Sándor Tamás.

Attila Markó a declarat că ultimii 15 ani, din care 8,5 petrecuţi în Ungaria, în emigraţie, i-au provocat o mare ruptură în viaţa lui şi a soţiei sale. Acesta le-a mulţumit prietenilor săi pentru sprijinul acordat şi i-a mulţumit vicepremierului ungar, Zsolt Semjén, pentru protecţia acordată, precum şi lui Réka Brendus, şefă de departament în cadrul Secretariatului de stat pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, pentru că i-a susţinut moral şi “s-a ocupat de micile lor probleme”.

Markó a amintit că a fost urmărit penal în cinci cazuri de retrocedare şi le-a câştigat fără avocat. Acesta a afirmat că la victoria sa a contribuit şi starea justiţiei din România, întrucât, în opinia sa, până în anul 2018, serviciile secrete din România au dictat instanţelor, după aceea au apărut “judecători care judecă după lege, şi nu după ordine “.

Munca mea la Budapesta m-a “legat de casă”, am ajutat Guvernul ungar cu “materiale de fond” în probleme legate de Transilvania, a declarat Attila Markó. În ceea ce priveşte planurile sale, acesta a explicat că se va angaja în serviciul comunităţii şi consideră că ar trebui “redescoperite” politica şi serviciul comunitar practicate de avocatul Mikó Imre sau de episcopul Márton Áron. Markó a amintit că a părăsit Transilvania în noiembrie 2014, iar în ianuarie 2021 a fost sistată urmărirea împotriva sa. În perioada următoare, va solicita reabilitarea sa şi vrea să obţină ridicarea sechestrului asupra bunurilor sale.

În data de 27 aprilie, Attila Markó a fost achitat şi în ultimul proces de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României de acuzaţiile aduse de Direcţia Naţională Anticorupţie. DNA l-a acuzat de abuz în serviciu în calitate de membru al comisiei de despăgubiri, cauzând prejudiciu statului român. De asemenea, fostul oficial al UDMR a fost achitat printr-o sentinţă definitivă şi în alte patru dosare similare de corupţie, toate procesele care îl vizau au fost închise.

Attila Markó s-a întors în Transilvania în data de 28 aprilie, iar în ziua următoare a luat cuvântul la cel de-al 16-lea Congres al UDMR, organizat la Timişoara.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img