Dela0: Cel mai prost păstrat secret al Laurei Codruța Kovesi

0
103
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, sustine o declaratie de presa dupa semnarea decretutului de revocare a sa, de catre presedinte, luni 9 iulie 2018, la sediul DNA din Bucuresti. ALEXANDRU DOBRE/MEDIAFAX FOTO

În vara anului 2020, prestigiosul ziar britanic The Guardian scrie despre Laura Codruța Kovesi în termeni aproape hristici, ca despre un zeu al dreptății coborât printre muritori, fără să integreze măcar o jumătate de paragraf despre plagiatul comis de mâna doamnei în teza doctorală.Mai sare însă cineva în sus găsind că o asemenea scriere jurnalistică este tot maculatură?, scrie Dela0.

Furtul academic comis de fostul procuror-șef al DNA e, tot de ani de zile, o evidență publică peste care nu se poate trece la inventar.Acest act de corupție academică a fost și el probat documentar, e o certitudine pentru oricine a fost curios să consulte documentele aferente speței (publice încă din anul 2012) și a primit chiar o semi-confirmare oficială din partea unei comisii care a stabilit celebrul procent de 4,9%. Când un articol-portret stă, precum în The Guardian, sub titlul “Legea este aceeași pentru oricine”, te aștepți la o demonstrație publică a faptului că legea (și principiile care o fondează) chiar se distribuie egal într-un spațiu democratic (cum e Uniunea Europeană).Așteptările sunt adesea însă neîmplinite când vine vorba de Laura Codruța Kovesi – așa că, după ce se urcă pe soclul articolului prodigios din The Guardian, actuala șefă a Parchetului European face zâmbitoare cu mâna, sub privirile de jos ale jurnaliștilor și cetățenilor care, orbiți fiind, nu mai văd nici măcar faptele vizibile de pe Lună, scrie sursa citată.

Despre Kovesi nu reușim, totuși, să ne amintim deloc în contextul marilor dosare instrumentate în epoca Kovesi și eșuate recent în instanțe. Ori în contextul arestării preventive dispuse recent în cazul fostului subordonat al doamnei de la DNA Ploiești, celebrul procuror Portocală. Ori măcar în contextul plagiatorilor de vază ai țării. Vecinătatea Laurei Codruța Kovesi nu suportă contexte negative.Ce nu reușim să ne amintim noi între granițele României nu-și amintesc, dincolo de hotare, nici jurnaliștii The Guardian. Care reușesc performanța de a face un interviu-portret cu Kovesi în care relatează detalii despre începuturile carierei sale de procuror, nu și despre despre miezul academic al acestei cariere, definitiv afectat de plagiat, mai afirmă Dela0.ro.

INTEGRAL PE DELA0.RO