spot_img
28.1 C
București
luni, august 8, 2022
AcasăDezvaluiriDecizie CEDO în cazul arestărilor preventive: Statul român obligat să plătească daune

Decizie CEDO în cazul arestărilor preventive: Statul român obligat să plătească daune

-

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că statul român trebuie să îi plătească Florentinei Cîrstea, asistenta condamnată în dosarul Maternitatea Giuleşti, pagube morale în valoare de 5.000 de euro pentru încălcarea articolelor privind justificarea arestului preventiv.

- Reclama -

CEDO notează că asistenta Florentina Daniela Cîrstea a fost arestată preventiv, fiind considerată a reprezenta un risc pentru membrii spitalului. Cu toate acestea, tribunalul care a decis arestarea preventivă a acesteia nu a reuşit să ofere o explicaţie exactă.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului notează că prima instanţă a făcut afirmaţii într-o manieră generală, fără a specifica cum situaţia specifică a reclamantei ar putea duce la intensificarea unor tensiuni sociale, şi care nu este suficientă pentru a justifica arestarea preventivă”, se arată într-un comunicat al CEDO.

În ceea ce priveşte primul paragraf, privind privarea de libertate în cazul deţinut legal pe baza condamnării pronunţate de către un tribunal competent, Curtea Europeană afirmă că prima instanţă a „decis că există suspiciuni plauzibile că reclamanta este vinovată.Ulterior, tribunalul a adus la cunoştiinţă faptul că aceasta a fost adusă în faţa instanţei, iar arestarea sa preventivă a respectat Art. 5 paragraful 1”, aşadar nu există o încălcare a acestei previziuni.

Referitor la Art. 8 din Convenţia europeană a Drepturilor Omului, „CEDO notează că doamna Cîrstea nu a depus o plângere împotriva presei pentru încălcarea demnităţii sale ca rezultat al publicării unor fotografii cu aceasta în timpul procesului. Curtea consideră astfel că reclamanta nu a oferit niciun argument care să arate că această soluţie nu ar fi fost eficientă, iar aceste plângeri au fost respinse”.

„Curtea reiterează că remediile valabile pentru plângerile privind încălcarea drepturilor protejate prin Art 8 (Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) sunt efective. Aşadar, plângerile sub Art. 13 (Dreptul la un remediu efectiv) au fost considerate nefondate şi respinse”, a mai arată în comunicat.

CEDO a decis astfel că România trebuie să plătească asistentei Florentina Cîrstea daune morale în valoare de 5.000 de euro, informând că această decizie este una finală.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...