spot_img
0.9 C
București
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăAnalizeDecizia primarului maghiar din Târgu Mureș de a schimba numele Pieței Memorandumului...

Decizia primarului maghiar din Târgu Mureș de a schimba numele Pieței Memorandumului în Gecse Daniel anulată în instanță

-

Eforturile mele de a face dreptate se concretizează – Piața Memorandumului din Târgu Mureș își va păstra denumirea, administrația condusă de Soos Zoltan pierzând definitiv primul proces intentat iar abuzul de putere este taxat Mulțumesc domnului avocat Sabău Pop Ioan care a susținut cauza în instanță pro bono. Mă bucură faptul că încercarea de modificare a denumirii Pieței Memorandumului în piața Gecse Daniel a fost respinsă de către instanța de judecată prin vocea cetățenilor acestui oraș al tuturor și a mea în calitate de consilier local, a anunțat pe Facebook consilierul local Cladiu Maior.

- Reclama -

Istoria trebuie respectată și nu batjocorită. Cu toți știm ce a însemnat Memorandumul și Memorandiștii pentru românii transilvăneni. Memorandumul a fost cel mai însemnat gest juridic și politic al reprezentanților majorității românești din Transilvania sfârșitului de secol XIX, deplângând politicile imperiale de maghiarizare forțată și lipsa unui tratament egal pentru toate națiunile conlocuitoare din Austro-Ungaria. Simbol al rezistenței și tenacității poporului român, documentul înaintat împăratului Franz Joseph de la Viena a fost ignorat de acesta, trimis apoi Parlamentului din Budapesta, care l-a respins la rândul său. Singurele consecințe notabile au fost condamnarea la închisoare politică a fruntașilor români, după ce petiția intitulată „Memorandum” a fost publicată și distribuită masiv în presa de limba română a vremii, dar și tradusă în limbi de circulație internațională și distribuită peste hotare, pentru a sensibiliza opinia publică europeană asupra situației românilor ardeleni, mai afirmă Maior.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img