spot_img
5.6 C
București
sâmbătă, ianuarie 4, 2025
AcasăCulturăDecibelii distrug Opera din Timișoara

Decibelii distrug Opera din Timișoara

-

Direcţia Judeţeană de Cultură (DJC) Timiş cere municipalităţii timişorene întocmirea unui regulament cu privire la protejarea spaţiului public din zonele istorice, în timpul unor evenimente care produc vibraţii, faţada clădirii Operei Naţionale Române din Timişoara (ONRT) fiind una dintre „victimele” unor astfel de evenimente.

- Reclama -

Directorul DJC Timiş, Sorin Vlad Predescu, a declarat miercuri că într-o situaţie similară sunt şi alte monumente din pieţele istorice, unde a fost distrus şi pavajul proaspăt reabilitat, în timpul unor festivaluri în care s-au folosit efecte pirotehnice.

- Advertisement -

„Faţada Operei a suferit foarte mult tocmai din cauza acestor vibraţii. Acolo este o structură de piatră pe metal, metalul vibrează şi piatra crapă. Atâta timp cât vom pune boxe în faţa Operei, oricâte reabilitări de faţadă am avea, problema nu se va rezolva. Aşa este sistemul constructiv. Scena (ambulantă, n.r.) ba este în faţa Operei, ba spre Operă sau lateral, boxele sunt tot mai multe şi interesant orientate, iar în timpul unor evenimente, dacă pui mâna pe faţada Operei, simţi cum vibrează. Sunt anumite locuri unde nu ar trebui să se întâmple evenimente cu asemenea potenţial de distrugere. Aceleaşi probleme sunt la Bastionul Theresia sau la Muzeul Satului unde este biserica din lemn”, a detaliat Sorin Vlad Predescu.

Directorul DJC Timiş a anunţat că primăria, ca organizator al unor astfel de evenimente, a fost notificată şi amendată chiar şi pentru recentul Festival al Luminii, trecut şi în agenda TM 2021, unde exista o boxă orientată exact spre Monumentul Sfintei Treimi (Coloana Ciumei) din Piaţa Unirii.

- Advertisement -

„Nu percep că ar exista o grijă pentru spaţiul public când se eliberează astfel de avize. Mi-aş dori să existe un regulament pentru aceste evenimente pe care să-l avizăm şi noi pentru că această frecvenţă a evenimentelor începe să aducă degradări patrimoniului. Avem câteva exemple de utilizare nepotrivită a zonei istorice iar rănile spaţiilor publice în care se desfăşoară aceste evenimente încep să fie vizibile”, a explicat Predescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img