Dunărea continuă să aibă debite foarte scăzute, ceea ce reduce producţia de energie de la Hidrocentralele Porţile de Fier I şi II, exact în această perioadă în care consumul de energie electrică şi gaze naturale a înregistrat niveluri record din cauza gerului – transmite Radio România Actualități.
Din cauza debitelor mici, hidrocentralele care furnizează 50% din energia hidro a ţării funcţonează doar la un sfert din capacitate.
Cristinel Popescu, preşedintele Sindicatului Porţile de Fier: Din cauza debitelor foarte mici, n-are sens să încarci mai multe agregate la puteri foarte, foarte mici. Se încarcă un număr redus de hidroagregate, până când debitele ne vor ajuta sa încărcăm mai mult. Producţia, sigur, va scădea, dar nu cu foarte mult, de la 1850 la 1750. Nu va scădea foarte mult producţia pe hidro, dar ea se menţine la aceşti parametri foarte scăzuţi.
Debitele mici influenţează şi navigaţia, care acum este închisă şi din cauza gheţii de pe Dunăre.
Adrian Drăghici, directorul adjunct al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Mehedinţi: Am avut cel mai gros strat de gheaţă, 25 de centimetri, la Gruia, iar cel mai mic strat de gheaţă este în zona Cazanelor Mici, Cazanelor Mari, unde este 4 cm stratul de gheaţă