spot_img
0.9 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăAnalizeDebarcarea lui Ludovic Orban din fruntea PNL: Informaţii de culise despre un...

Debarcarea lui Ludovic Orban din fruntea PNL: Informaţii de culise despre un posibil Congres

-

Un posibil congres în PNL ar putea fi convocat, de către Consiliul Naţional, în această vară, potrivit unor surse politice, după ce mai mulţi liberali şi-au manifestat nemulţumirea faţă de actualul preşedinte Ludovic Orban şi vor schimbarea acestuia din funcţie. Liderul PNL neagă informaţia, transmite Mediafax.

Potrivit unor surse din interiorul PNL, discuţiile au început în urmă cu câteva săptămâni. Mai mulţi liberali şi-au manifestat nemulţumirea faţă de actualul lider PNL pentru că acesta nu s-a consultat în formaţiune când a luat decizii importante. Printre acestea se află sesizarea penală împotriva Vioricăi Dăncilă sau acceptarea în partid a europarlamentarului Siegfried Mureşan.

Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, este prezent, luni 22 Februarie 2016, in plenul camerelor reunite ale Parlamentului, inaintea discursului pe teme interne si internationale pe care seful statului il va sustine in fata parlamentarilor. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Aceleaşi surse din interiorul partidului susţin că lui Orban i se reproşează faptul că la consultările de la începutul anului pentru formarea unui nou guvern, PNL nu a avut o propunere de premier. Totodată, moţiunea de săptămâna trecută a fost un eşec pentru liberali, iar Orban este indicat ca fiind principalul vinovat pentru că nu a negociat cu UDMR astfel încât să atragă aleşii din Uniune de partea demersului.

Şi Codul administrativ este trecut în „contul” actualului preşedinte PNL, deoarece acesta le-ar fi promis un lucru primarilor liberali şi le-a indicat parlamentarilor din partid să voteze împotrivă.

Mai mult, Ludovic Orban nu ar fi considerat, de unii, potrivit pentru conducerea partidului deoarece contestă USR, dar „se comportă ca un USR-ist. Nu face nimic consistent”, a declarat un membru PNL.

Potrivit surselor citate, Biroul Executiv de luni ar putea convoca Consiliul Naţional, iar în cadrul acestuia să se ceară organizarea unui congres pentru schimbarea conducerii.

În discuţie ar fi două nume pentru a prelua şefia PNL: Iulian Dumitrescu (foto) şi Marian Petrache. Întrebat dacă este interesat să preia partidul, Petrache a declarat doar că nu este momentul potrivit pentru o astfel de discuţie.

„Dacă v-aţi uitat pe Cv-ul meu aţi văzut că sunt membru din 2000 şi singurul lucru care m-a interesat a fost binele acestui partid. Nu pot să discut despre aşa ceva pe presupuneri, când se va ajunge acolo, sunt convins că partidul va găsi cea mai bună variantă. Eu nu discut aşa cu dacă şi cu parcă. Eu am avut funcţii în partid, nu ar fi ok faţă de partid să îmi exprim la momentul ăsta tot felul de opţiuni”, a afirmat Marian Petrache, pentru MEDIAFAX.

În spaţiul public a apărut informaţia că situaţia din PNL ar fi fost discutată de preşedintele Klaus Iohannis cu mai mulţi liberali. Marian Petrache neagă însă un asemenea scenariu.

„Tot felul de jocuri şi de interese care sunt fireşti până la urmă. Eu nu cred că au fost întâlniri la Klaus Iohannis, că or fi fost unii pe la Klaus, e posibil, dar modul ăsta, aşa organizări, chiar nu cred. Şi nici preşedintele, că îl cunosc mai bine ca alţii, nu e preşedintele genul de om care să intre în jocuri din astea. Cred că cineva a făcut asta în interes, şi o să îl vedem în perioada următoare. E un joc.Dar cred că e posibilă varianta asta, că pe cineva a interesat să vadă care sunt reacţiile şi a făcut asta, lumea vrea să testeze cum se poziţionează unul, altul..”, a mai spus Marian Petrache, pentru MEDIAFAX.

Agenţia MEDIAFAX a transmis o adresă oficială către preşedinţie prin care cere detalii despre posibila discuţie.

Întrebat, vineri, dacă are informaţii potrivit cărora se încearcă schimbarea sa din funcţie, Orban a trecut întrebarea la capitolul glume.

„Este o glumă, vă veţi lămiri de altfel, pentru că de o lună de zile PNL este sub un bombardament informaţional care este compus din fake news, stiri false care nu au absolut nici un fel de fundament în realitate care nu se bazează, de fapt, pe demersuri reale. Partidul Naţional Liberal este unit, Partidul Naţional Liberal este puternic iar conducerea aleasă la Congres acţionează în conformitate cu mandatul care i-a fost încredinţat de Congres”, a spus, vineri, Ludovic Orban.

Acesta admite că va fi convocat Consiliul Naţional luna aceasta, dar pentru stabilirea criteriilor pentru alegerile europarlamentare.

„Se spune foarte clar când este stabilită procedura de convocare a unui Congres extraordinar dar până în acest moment nu a cerut nimeni Congres extraordinar, eu cel puţin nu ştiu să fi existat o asemenea voce în partid. Am dat răspunsul la această întrebare. Fabrica de fake news cu care este agresat PNL pentru a încerca să fie prezentat ca fiind într-o stare de frământare este, de fapt, plecată din laboratoarele adversarilor noştri politici din PSD-ALDE şi nu are absolut nici un fel de fundament în realitatea politică a PNL.(…) În perioada 15 – 30 iulie va fi convocat şi o să stabilim probabil în Biroul Executiv de luni”, a mai declarat Orban.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img