spot_img
3.9 C
București
luni, noiembrie 25, 2024
AcasăAnalizeDe unde va veni următoarea criză? Există pericolul ca băncile centrale şi...

De unde va veni următoarea criză? Există pericolul ca băncile centrale şi guvernele să nu mai aibă muniţie pentru a contracara următoarea recesiune

-

O înăsprire a politicilor monetare, potenţiale crize în China şi Italia, dezechilibre pronunţate la nivelul comerţului mondial şi populismul, acestea sunt doar câteva dintre potenţialele surse ale unei viitoare crize financiare în viziunea celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank. La rândul ei, BIS, Banca Reglementelor Internaţionale, banca centrală a băncilor centrale, avertizează cu privire la nivelul crescut de îndatorare şi dobânzile ultramici, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

În cadrul unui raport recent Deutsche Bank avertizează că „există mai multe segmente ale sistemului financiar mondial care par să fi atins niveluri extreme“, potrivit CNBC.

- Advertisement -

„Este vorba printre altele de valorile atinse de multe categorii de active, dimensiunea incredibilă a bilanţurilor băncilor centrale, nivelurile datoriilor, dobânzile ultrascăzute şi chiar şi susţinerea ridicată de care se bucură populiştii la nivel mondial. Dacă va exista o criză relativ curând (în 2-3 ani), ar fi dificil să spui că nu ai fi avut cum să nu vezi aceste riscuri“, se arată în raportul Deutsche Bank.

Descriind planurile băncilor centrale de retragere a stimulentelor din ultimii ani drept o „călătorie în necunoscut“, strategii băncii germane avertizează că „istoria ar sugera că vor exista consecinţe considerabile ale acestor planuri având în vedere nivelul ridicat al preţurilor multor active la nivel mondial“.

- Advertisement -

Strategii Deutsche Bank avertizează că există pericolul ca băncile centrale şi guvernele să nu mai aibă muniţie pentru a contracara următoarea recesiune având în vedere dobânzile deja scăzute, bilanţurile încărcate şi nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale.

Nivelul scăzut al inflaţiei reprezintă de asemenea un motiv de îngrijiorare, iar strategii Deutsche Bank spun că „nu este imposibil să asistăm la un plus şi nu un minus de QE“.

Strategii Deutsche Bank atrag atenţia şi asupra situaţiei din Italia, a treia mare economie a zonei euro urmând să se confrunte cu o nesiguranţă politică şi economică în creştere, potrivit acestora.

Cât priveşte China, deşi admite că economia acesteia a evitat până acum o aterizare dură anticipată de mulţi economişti, Deutsche Bank avertizează că „creşterea viitoare nu se poate baza la nesfârşit exclusiv pe datorii şi investiţii“. Problema este când şi nu dacă va plesni bula creditului, potrivit strategilor celei mai mari bănci germane.

De asemenea, actualul sistem financiar este mai vulnerabil din cauza dezechilibrelor existente la nivelul comerţului mondial.

Remarcând că populismul „a explodat la nivel mondial“ odată cu alegerea lui Trump, Brexitul, Deutsche Bank anticipează că partidele populiste vor constitui în continuare un pericol. „Deşi consecinţele ascensiunii recente a populismului nu au destabilizat încă pieţele financiare, nivelul de nesiguranţă se va menţine fără îndoială ridicat atâta timp cât astfel de partide joacă un rol important în alegerile naţionale“.

Deutsche Bank remarcă faptul că „ne aflăm într-o perioadă de preţuri foarte ridicate ale activelor“ şi avertizează că există întotdeauna riscul unei corecţii bruşte care ar putea destabiliza sistemul financiar şi economia mondială.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img