spot_img
3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalize”De ce nu avem dreptul la aer liber?”

”De ce nu avem dreptul la aer liber?”

-

- Reclama -

Senatorul PSD Șerban Nicolae critică vehement măsurile luate de guvern în starea de alertă, afirmînd, într-o postare pe Facebook, că acestea răpesc românilor dreptul la aer liber, scrie Inpolitics.

”Din 16 martie, România a intrat în starea de urgență, iar două luni mai târziu, în starea de alertă, ambele determinate de existența unui virus deosebit de contagios. Abia pe 22 mai (!!) guvernanții au emis ordine privind „măsurile de protecție sanitară” în spațiile publice. Chiar și acestea sunt incomplete și discutabile. În rest, restricții și sancțiuni. De ce nu avem dreptul la aer liber? Sunt interzise activitățile în aer liber în piețe, stadioane, terase, plaje și alte asemenea, dar sunt permise numeroase activități în spații închise, chiar fără condiționare de suprafață disponibilă sau aerisire.

Toate măsurile de protecție sanitară cerute pentru spațiile publice închise pot fi impuse și în aer liber, pentru a permite reluarea unor activități economice și sociale. La spectacole sau concerte „drive-in”, la terase și pe plaje se pot stabili reguli privind numărul de persoane prezente raportat la suprafața disponibilă, distanță între persoane, igienizare și orice alte măsuri de protecție. De ce este o certitudine că virusul atacă necruțător participanții la un spectacol în aer liber sau clienții unei terase, dar ocolește sfios persoanele aflate în spațiu închis și care, din motive medicale, sunt exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție?
În realitate, nu există nicio explicație motivată științific pentru aceste restricții și nici pentru excepțiile stabilite.

Interdicțiile, ca și măsurile de protecție sanitară, sunt în mâna autorităților guvernamentale. „Promisiunea” lui Orban că se vor ridica restricțiile începând cu 15 iunie, în condițiile în care pe 16 iunie încetează starea de alertă, este ridicolă.

În jurul nostru, în Grecia, în Bulgaria, în Ungaria, în Serbia, se acționează rațional și eficient, exact în sensul în care am arătat mai sus. Spania, cu peste 28.000 de decese asociate COVID-19, înțelege să deschidă activitățile în aer liber, inclusiv la terase.

Am susținut public și concret (prin amendamente și propuneri de texte normative) redeschiderea unor activități economice și sociale în aer liber, dar m-am izbit de refuzul încrâncenat al guvernanților. N-am văzut mari reacții de protest din partea celor care ar fi trebuit să fie direct interesați. Poate mă înșel eu. Poate e mai bine cu restricții și amenzi…” scrie senatorul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img