spot_img
9.2 C
București
luni, februarie 26, 2024
AcasăDezvaluiriDe ce nu a reușit Iohannis să vorbească la telefon cu Trump...

De ce nu a reușit Iohannis să vorbească la telefon cu Trump așa cum a putut președintele Poloniei/ România a acceptat ca ministrul de externe iranian să amenințe noua Adminisțiație americană de la București

-

La aproape două săptămâni de la alegerile prezidențiale din America nici un oficial de rang înalt din România nu a reușit să vorbească cu unul din membrii echipei noului președinte Donald Trump, iar Trump nu a acceptat o discuție telefonică cu președintele Klaus Iohannis, așa cum a acceptat de exemplu șeful statutului polonez, afirmă surse diplomatice pentru FLUX 24.

Fostul președinte Traian Băsescu a recunoscut duminică seară la B1 Tv că România nu are nici un canal de comunicare deschis cu viitoarea Administrație Trump și că nici o convorbire telefonică nu a putut fi acceptată de partea americană până în acest moment.

- Advertisement -

Dacă i s-a cerut ambasadorului român în Washington D.C, George Maior, să deschidă un canal de comunicare cu noua Administrație și nu a reușit ar trebui rechemat imediat, O convorbire telefonică ar fi trebuit deja să aibă loc, a spus Băsescu.

Polonia a reușit de exemplu să stabilească un contact direct cu președintele ales al Americii.

- Advertisement -

Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a asigurat pe președintele polonez Andrzej Duda că Washingtonul va continua să sprijine Polonia, inclusiv în chestiunile militare, a declarat joi purtătorul de cuvânt al președinției de la Varșovia, Marek Magierowski, scrie portalul thenews.pl, care citează agenția PAP.

România are relații proaste cu republicanii din America fiind focalizată doar pe relația cu democrații, au mai susținut sursele diplomatice pentru FLUX 24.

Singurul politician român cu legături bune în zona republicană este senatorul PNL Ben Oni Ardelean, care are o relație excelentă cu John McCain, dar nu știm dacă a fost consultat pe acest subiect, au mai precizat sursele diplomatice citate.

În plus România a făcut o greșeală strategică față de noua Administrație americană invitându-l la București pe șeful diplomației iraniene care l-a amenințat în ciuda uzanțelor diplomatice pe Donald Trump din capitala României, au mai relevat sursele diplomatice pentru FLUX 24.

A fost o gafă a accepta amenințările proferate de șeful diplomației iraniene de la București, mai ales că noua administrație republicană nu acceptă regimul fundamentalist de la Teheran. Ministrul de externe iranian trebuia avertizat că România nu acceptă retorica sa anti Trump, A fost o mare greșeală strategică, au mai subliniat sursele citate.

Președintele polonez i-a telefonat miercuri seară lui Donald Trump și l-a felicitat pentru victoria în alegeri. La rândul său, viitorul președinte american a subliniat considerația sa pentru comunitatea poloneză din SUA și pentru contribuția acesteia la dezvoltarea economiei și a societății americane.

De asemenea, a adăugat purtătorul de cuvânt al președintelui polonez, Trump l-a asigurat pe Duda că, pe parcursul mandatului său la Casa Albă, Polonia va putea conta pe Statele Unite și că Varșovia este un aliat prețios al Washingtonului.

În discuția ce a durat 10-15 minute, ‘președintele Trump a subliniat foarte clar că Polonia poate conta pe SUA în timpul mandatului său, inclusiv în chestiunile militare, pentru că a vorbit despre toate aspectele cooperării’, a indicat Marek Magierowski într-o declarație acordată postului polonez TVN24.

‘Cred că este loc pentru mai mult, pentru discuții calme și decizii concrete care vor urma cu siguranță în relațiile dintre Varșovia și Washington’, a mai spus purtătorul de cuvânt al președintelui Andrzej Duda.

De asemenea, cei doi și-au adresat reciproc invitații, iar prima lor întâlnire se va desfășura cel mai probabil în timpul unui summit al NATO care va avea în primăvara anului viitor la Bruxelles.my picture

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img