spot_img
1.1 C
București
sâmbătă, decembrie 28, 2024
AcasăAnalizeDe ce a crescut, din nou, inflația

De ce a crescut, din nou, inflația

-

Majorarea accizelor la carburanţi, energia, restaurantele, apa şi canalizarea au accelerat creşterea inflaţiei în luna iulie a acestui an, conform Buletinului Macroeconomic Special al Libra Internet Bank.

- Reclama -

Creşterea lunară a preţurilor de consum (+0,6%), cea mai ridicată din ultimele cinci luni, a pus inflaţia anuală pe o traiectorie de creştere temporară, aceasta „sărind” la 5,4% în iulie a.c., de la 4,9% în luna anterioară, precizează sursa citată. Impulsul a fost dat în principal de „combustibili”, „energie electrică” şi „gaze naturale”, care au afişat o creştere lunară agregată de peste 2%, la care s-au adăugat scumpirile lunare importante ale serviciilor „apă-canal” şi cele de „alimentaţie” (restaurante, cantine). Preţul acestora din urmă a crescut notabil la nivel lunar cu 2% şi respectiv 1,3%. Excluzând impactul creşterii preţurilor la produsele şi serviciile menţionate mai sus a căror pondere agregată este de peste 22% din coşul de consum, inflaţia anuală ar fi coborât la 4,3% în iulie a.c. Rata inflaţia de bază (CORE 2 ajustat) a continuat să scadă în iulie până la 5,5% (de la 5,7% în iunie a.c.) însă ritmul de descreştere a fost cel mai redus din ultimele şase luni, susţin autorii Buletinului.

- Advertisement -

Conform estimărilor băncii, încetinirea trendului anual al inflaţiei de bază în ultimul an (iulie 2023-iulie 2024) a fost susţinută de componenta
alimentară, în timp ce serviciile şi produsele nealimentare au generat mai degrabă o presiune ascendentă.

„Într-adevăr, în ultima perioadă se observă o tendinţă de destindere a preţurilor produsele nealimentare care sunt componente ale CORE2 ajustat. Dacă această tendinţă se menţine, inclusiv la nivelul serviciilor, atunci CORE2 ajustat şi-ar putea mări aportul la încetinirea preţurilor de consum per ansamblu în perioada următoare. Ne menţinem, deocamdată, prognoza de inflaţie pe final de an la 4,6%, în condiţiile în care semnalele
privind continuarea procesului de dezinflaţie nu sunt totuşi prea puternice. Există o serie de riscuri a căror materializare fie este evidentă de ceva vreme şi va fi şi în continuare (exemplu creşterea alertă a veniturilor populaţiei), fie începe să se materializeze (producţia agricolă autohtonă slabă, volatilitatea preţurilor la energie)”, se arată în analiza menţionată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img