spot_img
31 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăAnalizeDansul Qatarului cu talibanii binecuvântat de americani

Dansul Qatarului cu talibanii binecuvântat de americani

-

Talibanii au un birou la Doha, capitala Qatarului, încă din 2013. Deși sunt întâmpinate cu neliniște, bunele relații ale emiratului cu islamiștii militanți convin și țărilor occidentale, transmite Deutsche Welle.

- Reclama -

ANALIZA DW:

- Advertisement -

În cadrul unei convorbiri telefonice, în urmă cu numai câteva zile, președintele american Joe Biden i-a mulțumit emirului Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, pentru sprijinul oferit de această țară în acțiunile de evacuare din Afganistan. Mai mult, președintele a mulțumit Qatarului și pentru că a făcut posibile discuțiile intra-afgane, chiar dacă acestea au eșuat odată cu preluarea puterii de către talibani.

În schimb, Germania a criticat Qatarul, după ce, săptămâna trecută, mollahul Abdul Ghani Baradar, liderul politic al talibanilor, a fost transportat la Kandahar cu un avion militar cu inscripția forțelor aeriene ale Qatarului.

- Advertisement -

Cu binecuvântarea americanilor

Că între Qatar și talibani există contacte nu este o noutate. În 2013, această țară le-a permis talibanilor să deschidă un birou în Doha, mișcare făcută cu sprijinul și la cererea guvernului american condus de Barack Obama, în contextul în care Washingtonul căuta un loc în care să negocieze cu miliția militantă islamistă pentru a pregăti retragerea trupelor din Afganistan.

S-a observat – subliniază Elham Fakhro de la International Crisis Group, expertă în statele din Golf – că va exista o victorie militară clară în Afganistan și s-a dorit includerea talibanilor într-o soluție politică.

Biroul de reprezentare la Doha

Începând din 2018, Baradar a condus reprezentanța talibanilor din Qatar, acționând în calitate de negociator-șef al extremiștilor în discuțiile cu SUA și cu guvernul afgan acum înlăturat. El a fost eliberat dintr-o închisoare din Pakistan în 2018 la cererea americanilor, după ce fusese arestat în 2010, între alții de CIA.

Baradar, unul dintre membrii fondatori ai talibanilor, a semnat anul trecut un așa-numit acord de pace cu SUA la Doha, devenit maculatură după preluarea rapidă a puterii de către talibani.

Chiar și după căderea Kabulului, Doha nu pare să aibă vreun motiv pentru o politică externă mai reținută, determinându-i pe critici să acuze Qatarul de complicitate la terorismul internațional. ”Unele voci susțin că angajamentul diplomatic le-a dat talibanilor o anumită legitimitate pe care altfel nu ar fi avut-o”, spune Elham Fakhro.

Fără teamă de contactul cu extremiștii

Postul de televiziune Al-Jazeera, cu sediul la Doha, oferă de ani de zile talibanilor posibilitatea de a se adresa publicului. De asemenea, canalul a transmis intrarea talibanilor în palatul prezidențial din Kabul. De altfel, Qatarul nu se teme deloc de contacte cu diverși actori problematici din regiune, spune Guido Steinberg de la Fundația Știință și Politică. Emiratul întreține de pildă relații bune cu Frăția Musulmană, dar și cu Iranul.

”De aproape două decenii, Doha s-a oferit ca mediator în politica regională. Face acest lucru în principal pentru a-și îmbunătăți poziția regională”, crede Steinberg. ”În trecut, Qatarul era în mod evident dependent de Arabia Saudită, în anii 70 și 80 fiind practic un protectorat saudit”. Din dorința de a se rupe de îmbrățișarea marelui său vecin, țara se poziționează acum ca mediator independent.

Un mediator (nu musai) imparțial

Vorbind în urmă cu câteva zile despre situația din Afganistan, ministrul de externe al Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a declarat că emiratul se consideră un mediator imparțial.

Însă emiratul nu este în întregime imparțial, înființând biroul talibanilor nu în ultimul rând de dragul Statelor Unite ale Americii. ”Qatarul este dependent de protecția SUA”, spune Steinberg. Statele Unite ale Americii mențin o mare bază aeriană în Al-Udeid. ”Iar cei din Qatar, temându-se de puterea vecinilor, nu au niciun interes ca lucrurile să se schimbe”.

Prin politica externă și relațiile sale cu grupurile extremiste din regiune, Qatarul nu-și face prieteni. În 2017, țara a fost boicotată de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt. Deși în clipa de față se consideră că disputa s-a încheiat, în realitate problemele au fost mai degrabă lăsate deoparte decât rezolvate.

Rolul de mediator al Qatarului sporește valoarea emiratului ca partener al statelor occidentale, spune Elham Fakhro de la Crisis Group. Cu toate acestea, nu este limpede cât de multă influență are emiratul asupra talibanilor, de vreme ce relația dintre Qatar și talibani nu a fost complet lipsită de conflicte în trecut.

La acea vreme, Qatarul nu dorea ca talibanii să își arboreze steagul în fața sediului lor din Doha și să declare sediul drept filială a ”Emiratului Islamic al Afganistanului”. ”Emiratul islamic” proclamat de aceștia în 1996 nu a fost niciodată recunoscut de Qatar iar mulți observatori continuă să creadă că este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, cu atât mai puțin în cazul opoziției SUA.

Doha vrea să-și asigure propria existență

Qatarul este oficial wahhabit și întreține contacte cu diverse grupări extremiste: ”Qatarul nu este cu siguranță interesat ca talibanii să conducă prin forță”, spune Guido Steinberg. Interesul acestei țări, subliniază analistul, este de a acționa ca mediator și ”de a apărea pe harta politicii regionale și a politicii mondiale”.

În acest fel, ar putea trezi interesul statelor din Vest ori al Chinei și Rusiei pentru menținerea existenței Qatarului ca stat independent. Acest tip de securitate existențială este cel mai important motiv al politicii externe a Qatarului, mai spune expertul, amintind că ”unii vecini, cum ar fi Arabia Saudită, nu cred neapărat că statul Qatar trebuie să existe”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img