România are nevoie de o legislație prin care să fie încurajată producția de energie electrică prin folosirea energiei solare. Obligația cetățenilor care și-au instalat panouri fotovoltaice și care furnizează energie sistemului național (prosumatori) de a investi suplimentar în capacități de stocare este menită să îi descurajeze pe cei interesați. Transferarea acestor cheltuieli doar asupra prosumatorilor este incorectă, președintele Klaus Iohannis cerând Parlamentului reexaminarea legii prin care prosumatorii sunt obligați să plătească pentru instalarea bateriilor de stocare, afirmă prim vicepresedintele PNL Dan Motreanu.
CE MAI SUSTINE DAN MOTREANU:
ℹ Amendamentul care prevede că prosumatorii trebuie să dețină și baterii de stocare a fost propus de grupul parlamentar PSD la dezbaterile din Parlament asupra proiectului de lege.
ℹ Creșterea capacității de producție a energiei solare poate ajuta țara noastră să aibă acces la energie mai ieftină. România a făcut pași serioși în această direcție, existând în prezent 140.000 de prosumatori.
ℹ În principiu, utilizarea unor instalații de stocare este o măsură benefică. Însă, obligarea prosumatorilor să plătească pentru bateriile de stocare, fără sprijin din partea statului, atrage riscul ca numeroși prosumatori să nu poată face acest lucru și panourile lor să nu poată fi conectate la rețeaua națională. Cetățenii care intenționează să își instaleze panouri fotovoltaice ar putea să fie descurajați de creșterea costurilor. Mai mult, cetățenii care au beneficiat de finanțarea UE nu pot aduce modificări instalației timp de cinci ani de zile.
ℹ Parlamentul are datoria să adopte modificări prin care să identifice forme de sprijin pentru prosumatorii care își instalează capacități de stocare.
ℹ La începutul anului 2023, Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a alocat trei miliarde de lei pentru sprijinirea persoanelor care își instalează panouri fotovoltaice. De asemenea, România beneficiază de fonduri UE pentru instalarea de panouri fotovoltaice.